Rosberg: Nem tudtam, Lewis meddig képes elmenni

Nico Rosberg nem tudta, meddig képes elmenni Lewis Hamilton, így azt sem, mire számíthat a bajnoki finálé hajrájában. Az viszont zavarja, hogy ennyit beszélnek csapattársa taktikájáról.


 
A friss világbajnok szerdán wiesbadeni látogatásán újra felelevenítette a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj eseményeit, s elárulta, teljes bizonytalanságban volt csapattársa taktikája láttán. Mint ismert, Lewis Hamilton 12 pontos hátrányát úgy próbálta meg ledolgozni, hogy a futam nagy részében (és különösen az utolsó körökben) visszafogta a tempóját, s ezzel segített fölzárkózni a Red Bullnak és a Ferrarinak Nico Rosbergre.
 
„A verseny után csak még nagyobb elégtételt éreztem amiatt, hogy ez ennyire nehéz volt” – nyilatkozta Rosberg. „Nem tudtam, Lewis meddig képes elmenni. Hogy teljesen megőrül-e, és megpróbál-e leszorítani a pályáról. Egyszerűen nem tudtam. Láttam, hogy próbálkozik, és tudtam, elég egy apró hiba részemről, a két fickó mögöttem máris megelőz, és mindennek vége. Ezzel két körrel a leintés előtt a szezonban elvégzett teljes munkám semmivé válhatott volna. Belegondolni is hihetetlen.”
 
Rosberg ugyanakkor ismét hangsúlyozta, ő nem neheztel csapattársára a történtek miatt. Mi több, azt sajnálja, hogy ennyire sok vita zajlik róla. „Kár, hogy ez a téma ilyen nagy ügy lett, mert ez amúgy igen egyszerű. Meg lehet érteni a csapat álláspontját: bizonyos feltételek mellett versenyzünk, be kell tartanunk bizonyos szabályokat. Az elmúlt három évben ezek nem változtak. Ilyen szempontból érthető, ha ez zavarja őket. Másfelől megértem Lewist is, mert a bajnoki címért harcolunk, és akár még a határon is képesek vagyunk átlépni, csak hogy lehetővé tegyük a végső sikert.”

„A verseny után az örömöm csak annál nagyobb volt. Nagyon intenzív élmény volt, és annál jobb volt meglátni a kockás zászlót. Az első pillanatban nagy megkönnyebbülést éreztem. Nem is tudtam örülni, mert az utolsó két kör már földöntúli módon feszült volt. Aztán jöttek a könnyek, amikor magam voltam az autóban. És csak ezután következett az öröm. Akkor kiabáltam bele a rádióba. Aztán Viviannal is beszéltem, ami nagyon szép pillanat volt. Utána pedig jött a totális eksztázis” – mesélte a futam utáni pillanatokról.
 
Ami a Hamiltonhoz fűződő viszonyát illeti, elmondta: „Egy csapatban vagyunk, a győzelmekért, a bajnokságért harcolunk. Ha ilyen rivalizálás folyik, képtelenség barátoknak lenni, ez annyira intenzív és bonyolult. De a kölcsönös tisztelet segít. Tizenhárom évesen a legjobb barátok voltunk. Ez szerintem azóta megmaradt, még mindig bennünk van, legalábbis bennem. De szerintem benne is. És ez segít át minket a nehéz időkön.”

Videók