Rosberg folytatta volna, ha nem nyeri meg a vb-címet

A visszavonulását váratlanul bejelentő Nico Rosberg elárulta, ha elveszítette volna a világbajnoki címért folyó küzdelmet, akkor egészen biztosan folytatta volna Forma–1-es pályafutását. A német egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér a királykategóriába.


Nyugalmas díjátadóra készült a Forma–1 világa, Rosberg azonban alaposan felkavarta az állóvizet, a bajnoki trófea átvétele előtt ugyanis bejelentette visszavonulását. Kiemelte, 2016-ban elérte gyermekkori álmát, amiért több mint 20 éve küzdött, a folytatásban pedig nem akarja elkötelezni magát egy olyan kimerítő bajnoki csata mellett, mint az idei volt.

Csak azért pedig nem akar a mezőnyben maradni, hogy a negyedik-ötödik helyezésekért harcoljon, ezért inkább távozik. Teljesen más lenne azonban a helyzet, ha Abu-Dzabiban nem ő, hanem Lewis Hamilton szerzi meg a bajnoki címet. „Sohasem adom fel, szóval, ha második lettem volna, akkor tovább folytatom. Egészen biztosan itt lettem volna 2017-ben is” – jelentette ki határozottan, amikor arról kérdezték, bajnoki ezüstérmesként is távozna-e az F1-ből.

A világbajnok tegnap közösségi oldalán írt hosszabban döntése hátteréről, elárulva, először a Japán Nagydíj után fogant meg benne a távozás gondolata, a szezonzáró előtt tehát már tudta, az lehet a búcsúfutama. „Világos volt a helyzet. Arra gondoltam, hogy ha nyerek, ez lehet az utolsó. Bizonyos értelemben ez levett a vállamról némi nyomást. Az a futam volt a legintenzívebb és a legőrültebb verseny egész életemben. Hétfőn gondolkodtam ezen, és nem tudtam, van-e elég bátorságom ahhoz, hogy végigcsináljam. De elhatároztam, és nagyszerűen érzem magam” – mondta.

Azzal, hogy világbajnokként távozik a sportból Rosberg egy „elit klubhoz” csatlakozik. Eddig csak Mike Hawthorn (1958), Jackie Stewart (1973), Nigel Mansell (1992) és Alain Prost (1993) fordított hátat azonnal a királykategóriának egy bajnoki siker után, igaz, Mansell 1994-ben és 1995-ben is indult még néhány futamon (1994-ben még győzelmet is szerzett a Williamsszel).

Sokakban már most felvetődött, a következő években még meggondolhatja magát, és ha hiányozni fog neki a versenyzés, visszatérhet a mezőnybe, ahogyan azt több bajnok esetében is láthattuk. Az FIA gáláján azonnal feltették neki a kérdést, hogyan viszonyul a visszatérés gondolatához, számít-e arra, hogy egy nap „kísértésbe esik” és elkezdi a visszautat keresni. Ő azonban egyelőre hajthatatlannak tűnik. „Egyáltalán nem (számítok erre). Befejeztem. Kész. Itt a történet vége.”

Videók