Regionális alapon szervezi a naptárát a jövőben a Forma-1

Céljuk a sport fenntarthatóbbá tétele és a környezetszennyezés csökkentése.


 Az utóbbi években a száguldó cirkusznál egyre inkább előtérbe került a környezetszennyezés és a károsanyag kibocsájtás csökkentése. Ezzel összhangban a PlanetF1 értesülései szerint a versenynaptáron is változtatnak majd.

A Forma-1 esetében a legnagyobb környezetterhelést nem a versenyzés okozza, hanem az ezt kiszolgáló logisztikai szükségletek. A konténerek, autók és személyzet szállítása egyrészt nagyon költséges, másrészt rengeteg üzemanyag felhasználásával jár.

A 2023-as szezon újabb rekordot dönt a futamok számában, ez pedig újabb utazásokkal jár. Sok futam esetében nagy távolságokat kell megtenniük, viszonylag rövid idő alatt.

A Miami Nagydíj a bakui versenyt követi, az osztrák és a spanyol hétvégék közé pedig beékelték Kanadát. Spielberg után Japán, Katar és Amerika következik. A Las Vegas-i versenyt követően pedig egészen Abu Dhabi-ig repülnek majd, ami több, mint 8000 mérföld távolságot jelent.

Ezeket az indokolatlan utazásokat tervezik a jövőben csökkenteni és olyan módon mérsékelni, hogy a közeli futamokat a lehetőségekhez mérten egymás után rendezzék.

Fotó: Paul Gilham/Getty Images

 

Videók