Räikkönen: "sokat szenvedtem"

Sok oka volt annak, hogy Fernando Alonso jóval több pontot gyűjtött, mint Kimi Räikkönen, aki azonban nem akar belemenni a részletekbe. A finn klasszis lezárta pályafutása egyik legnehezebb szezonját és csak a jövőre összpontosít.


A 2014-es szezon előtt mindenki izgatottan várta a Ferrari világbajnokainak összecsapását, ez a küzdelem azonban elmaradt, Fernando Alonso ugyanis szinte folyamatosan finn csapattársa előtt tudott célba érni. A spanyol klasszis szerzett pontok tekintetében is alaposan felülmúlta márkatársát, ő ugyanis a 19 megmérettetés során 161 világbajnoki egységet gyűjtött, míg Räikkönen neve mellé mindössze 55 került. A finn végül 12. lett a bajnokságban, míg a kétszeres világbajnok hatodikként zárt – sőt az utolsó futamon még harcban volt a negyedik pozíció megszerzéséért.

"Rengeteg oka volt [annak, hogy Alonso mögött végeztem] – válaszolta egy vállrándítás kíséretében a Top Gear egyik riporterének, aki a házon belül elszenvedett vereségről kérdezte. - Az eredmény végtére is ugyanaz. Ez egy nagyon nehéz év volt, több szempontból is, és ahogyan azt már sokszor elmondtam, a szezon nem is lehet pozitív, ha nem tudsz magáért a bajnoki címért harcolni. Csapatként is rossz évet zártunk. A Ferraritól mindig azt várják, hogy majd a világbajnokságért fog küzdeni, meg versenyeket fog nyerni, ettől viszont eléggé messze voltunk, szóval igen sokat kell még dolgoznunk” – teszi hozzá a mezőny korelnöke.

"Ami engem illet, nos, nagyon sokat küzdöttem. De igazából nem lenne értelme, ha most belemennénk a részletekbe. Az viszont teljesen egyértelmű, hogy a következő években iszonyatosan sokat kell dolgoznunk, hogy visszajuttassuk a Ferrarit oda, ahová a Ferrari való” – folytatja a finn, aki már több alkalommal is elmondta, bízik csapatában, és abban a szezon eleje óta tartó szerezeti átalakításban: ennek keretein belül távozott a csapatvezető, majd a Ferrari elnöke, a gyár Forma-1-es motorrészlegének egyik vezetője, helyükre pedig több új szakember érkezett.

Ezeket természetesen a Top Gear munkatársa is szóba hozta, majd feltette a kérdést, vajon 2015-ben esélyes lehet-e a Ferrari a bajnoki cím megszerzésére? "Erre a kérdésre csak az idő adhat választ. Mindannyian láthattuk, hogy a Mercedes komoly előnyben volt ebben a szezonban, szóval nem lesz könnyű felzárkóznunk. A csapat jövője fényes lesz, de el fog tartani egy ideig [míg eljutunk oda]” – felelte Räikkönen, aki 2015-ben új csapattársat kap, Sebastian Vettel személyében.

"Érdekes lesz – monda a négyszeres világbajnok érkezésével kapcsolatban, aki egyébként hosszú idő óta jó barátságot ápol a finn pilótával. - Eddig egészen jó cimborák voltunk, szóval nem értem, ennek miért kellene megváltoznia. Együtt fogunk dolgozni azért, hogy a Ferrari visszatérjen oda, ahová való és közben mindketten azért küzdünk majd, hogy legyőzzük a másikat. Azt hiszem, sokat fogunk szórakozni” – zárta gondolatait Räikkönen, aki egyébként a mai napig az utolsó olyan Forma-1-es versenyző, aki egyéni bajnoki címet szerzett a Ferrari színeiben.

Videók