Piquet bocsánatot kért Hamiltontól,de...

Tagadja a rasszizmust.


Nelson Piquet bocsánatot kért Lewis Hamiltontól a megjegyzései miatt, de kiemelte, nem állt szándékában a faji megkülönböztetés.

Nelson Piquet-vel még tavaly készült egy interjú, melynek részletei nemrég láttak napvilágot. Az egykori pilóta ebben fajilag sértő kifejezést használt Lewis Hamiltonra. Ezt az egész motorsport-társadalom elítélte, számos pilóta, a Forma-1 és az FIA pedig nyilatkozatot adott ki, melyben mindennemű rasszizmust elítélt, és biztosította támogatásáról Hamiltont. Hamilton is reagált a nemkívánt jelzőkre, és cselekvésre szólította fel az embereket, annak érdekében, hogy megszüntesse az efféle archaikus gondolkodásmódot.

Piquet ezt követően egy nyilatkozatot adott ki, melyben tisztázni próbálta a történteket.

„Amit mondtam, az rosszul volt átgondolva, és nem védekezek ellene. De tisztázom, hogy ezt a kifejezést széles körben és történelmileg a brazilok használta portugál nyelvben a „fiú” vagy „személy” szinonimájaként használták, és soha nem volt célja a sértegetés” – mondta.

„Soha nem használnám azt a szót, amellyel egyes fordításokban megvádoltak. Határozottan elítélek minden olyan felvetést, amely szerint a szót azzal a céllal használtam, hogy egy sofőrt lekicsinyeljem a bőrszíne miatt.”

„Teljes szívemből elnézést kérek mindenkitől, akit ez érintett, beleértve Lewis-t is, aki egy hihetetlen sofőr, de a kifejezés, ami a közösségi médiában terjed, az az egyes lapok helytelen fordításának köszönhető”
– tette hozzá.

„A diszkriminációnak nincs helye sem az F1-ben, sem a társadalomban, és szívesen tisztázom ezzel kapcsolatos gondolataimat.”

A Sky Sports értesülései szerint Piquet nem engedik vissza a paddockba az eset után. A brazil tavaly novemberben fogalmazta meg a vitatott megjegyzéseket a Brit Nagydíj után, amely során Hamilton és legnagyobb riválisa, Max Verstappen drámai balesetet szenvedett, ami miatt a holland pilótát könnyű sérülésekkel kórházba szállították.

Borítókép:Formula 1/Formula Motorsport Limited a Getty Images

Videók