Pályabemutató - A Nürburgring most is okozhat megeleptést

A Forma 1 legendás pályái közé tartozik a Nürburgring, a vasárnapi Német Nagydíj helyszíne. Az időjárás itt is okozhat kellemetlen perceket, mert esőre mindig lehet számítani.


A németországi Eifel-hegyek között fekvő Nordschleife a névadó Nürburg vára körül helyezkedik el. A híres-hírhedt pálya egy szakaszán kialakított Nürburgringen tavalyelőtt rendeztek versenyt, lévén tavaly Hockenheim adott otthont a Német Nagydíjnak. 2009-ben Mark Webber nyert itt, Sebastian Vettel volt a második és Felipe Massa a harmadik.

A Nordschleifét 1925 és 1927 között építették, a pálya teljes hossza 28,8 km volt. Ezen a klasszikus, "Zöld pokolként" is emlegetett pályán szenvedett majdnem végzetes balesetet Niki Lauda. Az osztrákok legendás világbajnoka csak versenyzőtársainak köszönhette, hogy nem égett bent a  versenyautóban.

Lauda balesete 1976-ból

Az 1984-re elkészített rövidebb, 5148 méteres Nürburgring sem veszélytelen, Pedro Diniz 1999-ben szabályosan fejre állt a rajt után ezen a pályán.

2002-re átépítették a célegyenes utáni szakaszt, 2005-ben Kimi Räikkönen esett itt nagyot miután nemes egyszerűséggel menet közben leszakadt a jobb első kereke.

Egy kör a legendás Nordschleifén 1967-ben

Videók