Nico Rosberg: hamarosan biztosan lesz nő a Forma-1-ben

Az egykori pilóta bizakodó.


Jelenleg nincs női pilóta a Forma-1 rajtrácsán, de Nico Rosberg szerint az áttörésre már nem kell sokat várni.

Az Alpine nemrég létrehozta a Rac(H)er nevű programot, amelynek fő célkitűzése, hogy hosszú távon segítse a jó teljesítményt nyújtó női pilóták bekerülését a Forma-1-be.

„A mi szerepünk Forma-1-es csapatként és a Renault-csoport tagjaként az, hogy elkötelezzük magunkat az ökoszisztémánk befogadóbbá tétele mellett, hogy a sokszínűség az erősségünkké váljon” – mondta Laurent Rossi, az Alpine vezérigazgatója.

„Ennek a hosszú távú átalakítási programnak, a Rac(H)er-nek az elindításával reméljük, hogy a szektor összes szereplője csatlakozik hozzánk, mert csak összefogással tudunk valódi előrelépést elérni. Akkor lesz igazi a siker” – tette hozzá.

Az Alpine-nál a dolgozók számának mindössze 12 százalékát teszik ki nők, de az istállónak az a terve, hogy ez a szám a 2027-re 30 százalékra nőjön.

„Az olyan zseniális kezdeményezések, mint az Alpine-é, esélyt adnak a nőknek” – mondta Nico Rosberg az Eurosportnak.

„Hamarosan biztosan lesz nő a Forma-1-ben. Természetesen sokkal jobb lenne, ha több csapat kötelezné el magát az egyenlő jogok mellett. De ez nem csak a nők vagy a férfiak kérdéséről szól. Például a bőrszínről is szó van. Ez ügyben többet kell tenni, különösen a motorsportban. Ha megnézzük a paddockot az F1-ben, sok fehér ember és nagyon kevés nő van. Jó lenne, ha ezen változtatni tudnánk."

Rosberg X Racing csapatával az Extreme E-ben igyekszik lehetőséget biztosítani a nőknek, hiszen itt a férfi és női pilóták együtt versenyeznek egy csapatban.

Borítókép: Dan Istitene - Forma 1/Formula 1 a Getty Images

Videók