Nico Rosberg: az FIA vesztes helyzetben van

A korábbi Mercedes versenyző szerint a Red Bull költségkorlátos büntetése miatt gondban van az FIA.


Nico Rosberg úgy véli, az FIA két tűz között van, amikor kiszámolja, milyen büntetést szabjon ki a Red Bullra a költségplafon megsértése miatt.

Úgy gondolták, hogy az Egyesült Államok Nagydíjának hétvégéjén hamarosan döntés születik a Red Bull 2021-es költségvetési sapka "kisebb mértékű túllépése" ügyében, abban a szezonban, amelyben Max Verstappen megszerezte első világbajnoki címét. Christian Horner csapatfőnök azt mondta, hogy Austinban minden tárgyalást le akartak zárni, de aztán a Red Bull-alapító Dietrich Mateschitz halála után az ügyet felfüggesztették. A hírek szerint ennek ellenére a csapat és az irányító testület megállapodott a büntetésről, de a bejelentést az osztrák vállalkozó halála iránti tiszteletből elhalasztották.

Rosberg a Sky F1 Any Driven című műsorában elmondta, hogy az FIA nincs könnyű helyzetben, mert bármilyen szankciót is szabnak ki, az biztos, hogy egyik vagy másik oldalról kritika éri majd. Arra a kérdésre, hogy szerinte mi lenne a megfelelő büntetés, a 2016-os világbajnok így fogalmazott.

„Ez egy olyan nehéz kérdés, amire jelenleg nehéz válaszolni, mert nem rendelkezünk minden információval, nem ismerjük a részleteket arról, hogyan történt a szabálysértés. Mit csináltak a felhasznált plusz pénzzel? Szendvicsek vásárlására vagy az autó fejlesztésére fordították, akár extra fejlesztés lett belőle? Nagyon nehéz ezt kívülről megítélni. Az FIA számára az a probléma, hogy ez tényleg egy vesztes-vesztes helyzet, mert ha pontokat vonnának le a tavalyi szezonból, rosszabb esetben Max-tól, az nagyon rossz lenne mindenkinek. De ha komolyan megszegték a költségplafont, több millióval, ami tényleg előnyhöz juttatta őket, azt keményen kell büntetnie az FIA-nak. Ez tényleg nagyon nehéz, és remélem, hogy az FIA-nak sikerül megtalálnia az arany középutat. Várnunk kell azonban és meglátjuk.”

Rosberg arra is felhívta a figyelmet, hogy az, ahogyan a 2021-es versenyzői cím eldőlt, izgalmas, de rendkívül ellentmondásos körülmények között Abu-Dzabiban, azt jelenti, hogy a legkisebb teljesítményelőny is, amit a költségvetési sapka megszegése miatt szereztek, minden bizonnyal jelentős lett volna.

„Az a borzalmas ebben, hogy a bajnokság egy másodpercen múlt, ha jól emlékszem, az utolsó futam utolsó körében. Nem tudom, mit fognak erre kitalálni, de ez nem jó.”

Borítókép: Andreas Rentz/Getty Images for Greentech Festival

Videók