Mick Schumi egyetért azzal, hogy a Forma-1 "egyszerűen nem hagy időt" egy újoncnak a fejlődésre

A Haas csapatának már túl drága mulatság volt Mick Schumacher.


Mick Schumacher elismeri, hogy egykori csapattulajdonosának, Gene Haasnak határozottan igaza van abban, hogy a Forma-1 "egyszerűen nem hagy időt" egy újoncnak a fejlődésre.

A Haas a 2022-es szezonzáró előestéjén, Abu-Dzabiban jelentették be, hogy nem folytatják Schumacherrel 2023-ban, helyette a veterán versenyzőt, Nico Hulkenberget szerződtették. A hír már egy ideje várható volt, a Haas már akkor megkérdőjelezte Schumacher jövőjét, amikor a 2022-es szezon elment nyári szünetre. Az onnan való visszatéréskor egyre nagyobb nyomás nehezedett Schumacherre, hiszen futamról futamra nem tudott hozzátenni két top tízes eredményéhez, és Günther Steiner elkezdett beszélni a lehetséges utódjairól.

A Japán Nagydíjon történt baleset, amikor a korlátnak csapódott és megsérült a futóműve már a harmadik volt a szezonban, ami nagyon nem tetszett a csapatának.

„Ebben a sportban újonc versenyzőként, a sport egyszerűen nem ad időt, túl drága mulatság. Szerintem Mickben rengeteg potenciál van, de egy vagyonba került, mert sok autót összetört, ami rengeteg pénzbe került, amivel mi nem rendelkezünk” – mondta Haas.

Schumacher egyetért azzal, hogy a Forma-1 nem ad elég időt a fiatal versenyzőknek megtalálni a helyüket.

„Ebben határozottan igaza van. A Forma-1 egy olyan sport, ahol a végletekig kell hajtanod magad. Ahhoz, hogy megtaláld a határt, néha túl kell lépned azt. Ezért mondják sokszor, hogy egy fiatal versenyzőnek legalább három év kell ahhoz, hogy beilleszkedjen. Ezzel én is egyetértek. A Forma-1 teljesen más kaliberű, mint bármely más versenykategória, amelyben korábban versenyeztem. Minden alkalommal, amikor beültem az autóba, egyre jobban éreztem magam. Ezt a pozitív tendenciámon is lehetett látni” – mondta Mick az Auto Motor und Sportnak.

Arra a kérdésre, hogy a sportból hiányzik-e a türelem a fiatal versenyzőkkel szemben, így válaszolt.

„Lehetséges, hogy igen. Természetesen nem tudom, hogy más fiatal versenyzőkkel hogyan bántak, én csak a saját tapasztalataimból tudok kiindulni. Nekem időre volt szükségem.”

De Schumacher szerencsétlenségére a Haas kifutott vele az időből. A csapat az Abu-Dzabi Nagydíjra készülve megerősítette, hogy ez lesz az utolsó versenye az amerikai csapatnál, Steiner és a Haas úgy döntött, hogy inkább Hülkenberget szerződteti.

„Próbáltam a legjobbomat nyújtani minden versenyen. A csapat tudta, mire vagyok képes. A bukások nem növelték a nyomást. Mindannyiunk célja a pontszerzés volt. Voltak lehetőségeink erre, de sajnos nem jött mindig össze. Sokkal több pontot szerezhettünk volna, ha egyik-másik szituáció másképp alakul. A csapat más döntést hozott, és ezt el kell fogadnom. Most a jövőre kell koncentrálnom."

Mivel a 2023-as szezonra nincs helye a rajtrácson, Schumachert a Mercedes csapatnál egy harmadik versenyzői szereppel hozták kapcsolatba.

„Mindenképpen a Forma-1-ben akarok maradni, és most megvizsgálom a rendelkezésre álló lehetőségeket. Remélhetőleg kiválasztom a megfelelőt. Szeretném bebizonyítani, hogy mindenki téved, aki nem hisz bennem. Tudom, mire vagyok képes, ezt már bizonyítottam a junior kategóriákban, és nem látom okát, hogy miért ne lennék képes ugyanerre a Forma-1-ben is."

Borítókép: Dan Mullan/Getty Images

Videók