Már csak 20%-ot ér a pilóta

A Ferrari technikai igazgatója úgy véli, a versenyzők manapság már csak a teljes „csomag” 20%-át teszik ki a Forma–1-ben.


 

Mr. Húsz Százalék – évekkel ezelőtt Michael Schumacher korábbi menedzserét, Willi Webert gúnyolták e megnevezéssel az F1-es paddockban, ma viszont akár a mezőny tagjait is nevezhetnénk így. Legalábbis James Allison szerint, aki úgy véli, manapság az F1-ben a versenyző 20%-kal járul hozzá a pályán mutatott teljesítményhez, a többi mind a csomag további részein, az autón és a motoron múlik. Miközben Willi Weber esetében a Schumacher bevételeiből lenyesett 20% soknak tűnt, a versenyzők ezen hányada már inkább kevésnek…

„Jelen állás szerint azt mondanám, húsz, negyven, negyven az arány – ebből húsz a versenyző, és negyven-negyven a karosszéria és a motor” – nyilatkozta a Ferrari technikai igazgatója, amikor a versenyzők szerepéről kérdezték a mostani, sokak szerint túlságosan technikaközpontú F1-ben.

Vannak azonban, akiket nem is annyira ez a 20%, sokkal inkább a karosszéria és a motor egyenrangúsága aggaszt. Az új hibridmotorok 2014-es bevezetése óta az erősorrendet a korábban megszokottnál jóval dominánsabb mértékben határozza meg, mely csapat milyen motorral versenyez – s ez kétségkívül komoly szerepet játszott a Mercedes dominanciájának kialakulásában.

Allison azonban úgy véli, a 2017-es új szabályok, melyek az aerodinamika terén hoznak komoly változást, helyrebillenthetik az egyensúlyt, s így a motorgyártók helyett újra az egyes csapatok versengése kerülhet középpontba. „Jövőre az aerodinamika és a karosszéria kiemelkedőbb szerepet kap majd ebben az arányban, de nem annyira, mint korábban. A motorok továbbra is rendkívül fontosak lesznek” – vetítette előre.

Végül a kérdésre, szerinte valóban olyan fontos szempont-e, hogy a Forma–1 az utcai autógyártás szempontjából is élen járjon a technológiák terén, hozzátette: „Ezt nehéz megmondani, mivel a Forma–et számtalan dolog elegye teszi vonzóvá. Nehéz lenne kiválasztani egy dolgot, és azt mondani: ez a Forma–1. Annyi biztos, hogy a fiúk számára, akik nézik a versenyeket, ez egy fontos tényező, és ezt a különböző felmérések is rendre igazolják.”

Videók