Könnyeivel küszködve búcsúzott el a Red Bulltól Vettel

Nem sikerült szép eredménnyel búcsúznia Sebastian Vettelnek a Red Bulltól. Miközben a német csak a nyolcadik helyen ért célba Abu-Dzabiban, csapattársa az előkelő negyedik helyig verekedte előre magát a bokszutcai rajt után.


113 verseny után véget ér a Vettel-korszak a Red Bullnál. A négyszeres világbajnok Abu-Dzabiban teljesítette utolsó futamát azzal a csapattal, amellyel eddigi nagy sikereit elérte. A búcsú nem sikerült túl szépre: Sebastian Vettel csak a nyolcadik helyig tudta előreverekedni magát azok után, hogy a bokszutcából kellett rajtolnia az időmérőről való kizárásukat követően.

"Nem lehetünk elégedettek, nem voltunk elég gyorsak – ahogy az időmérőn sem. Egyszerűen hiányzott a tempónk. Szereztünk pár pontot, de az összetettbeli negyedik hely nem lett meg, csak az ötödik. A verseny elején máris forgalomba kerültem, onnantól pedig csak nehezebb volt. Így alakult a futamom, amiben több volt ennél, de sajnos nem sikerült kihozni belőle mindent” – értékelt Vettel a leintés után.

A német ezzel győzelem nélkül zárta a 2014-es szezonját. Ez volt F1-es pályafutása első olyan teljes évada, amelyen egyszer sem pezsgőzhetett a dobogó tetején, s Jacques Villeneuve 1998-as williamses gyengélkedése óta ő az első világbajnok, aki bajnoki sikere után futamgyőzelem nélkül zárta a következő évet.

Vettel – aki csütörtökön jelentette be hivatalosan, hogy 2015-től a Ferrarinál folytatja – a mai verseny előtt minden szerelőjétől elbúcsúzott. "Nem máról holnapra dőlt el, hogy távozom. Már hetek óta felkészültünk erre, ráadásul az élet megy tovább. Az előző hat év egy hihetetlen utazás volt. Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, nem is számítottunk erre – az ember sosem várhatja, hogy egymás után négy egyéni és gyártói címet nyer. Bizonyos emberekkel jól összeismerkedtem, kialakultak a barátságok, amelyek hosszú ideig megmaradnak. Voltak boldog és szomorú időszakaink, és szerintem sokat tanultunk. Szeretnék az egész Red Bull-csapatnak köszönetet mondani, hiányozni fognak! De készen állok a továbblépésre” – fogalmazott Vettel.

A Ferraris jövőről azonban a búcsú pillanataiban nem kívánt beszélni. "Nem ez a megfelelő pillanat ehhez, mivel most nincs éppen jó kedvem. Azért vagyok itt, hogy versenyezzek, és ha valami nem úgy megy, ahogyan elképzeltem, nem lehetek elégedett” – mondta.

Főnöke, Christian Horner pedig hozzátette: "Ez a nyolcadik hely nem méltó ahhoz az időszakhoz, amit nálunk töltött. Fantasztikus csapattag volt, és hihetetlen küzdő. Öröm volt vele dolgozni, és minden jót kívánunk neki a jövőre nézve! Ő mindig is a csapatunk egyik barátja lesz” – fogalmazott a brit.

A német versenyző a futam levezető körében könnyeivel küszködve mondott köszönetet a csapatnak - az erről készült hangfelvételt IDE KATTINTVA te is meghallgathatod!

Videók