Jean Todt: Támogatom Massát, látogatom Schumachert

A szingapúri nagydíj mellett régi barátjáról, Michael Schumacherről is szót ejtett a Ferrari korábbi vezetője.


„Michael itt van, nem hiányzik. Egyszerűen nem az, aki volt” – nyilatkozta a L'Equipe nevű francia lapnak Todt, aki éveken keresztül dolgozott együtt a legendás versenyzővel.

„Schumacher élete más, nekem van szerencsém megosztani vele a pillanatokat. Ennyi az egész, amit el kell mondanom. Sajnos a sors tíz évvel ezelőtt lesújtott rá. Már nem az a Michael, akit a Forma-1-ben ismertünk” – tette hozzá.

Az interjú során Todt kiállt Felipe Massa mellett a 2008-as F1-es bajnoki címért folytatott harcában az FIA-val és Lewis Hamiltonnal szemben. Mindezt a szingapúri eset miatt. „Ez különleges helyzet Bebizonyosodott, hogy csalás történt, ez csak később derült ki. Az FIA szabálya mindig is az volt, hogy az eredményeket december 31-ig ratifikálni kell, és nincs visszaút. Ebben a szingapúri esetben a tények csak egy évvel később derültek ki, és az FIA által az érkezésem előtt kiszabott szankciókat a párizsi bíróság hatályon kívül helyezte. Bernie Ecclestone szerint Max Mosley, az elődöm, és Charlie Whiting, az F1 versenyigazgatója a kezdetektől fogva tisztában volt ezzel. Amikor én voltam az FIA elnöke, engem nem tájékoztattak erről. Ha kiderülne, hogy a szövetség már e fontos december 31-e előtt tudott az igazságról, az megváltoztathatná a dolgokat” – magyarázta.

Todt hozzátette, utólag visszatekintve kérniük kellett volna a verseny törlését.

Borítókép: Clive Mason/Getty Images

Videók