Így maradt le Max Verstappenről a Mercedes anno

Működhetett volna Hamiltonnal házon belül a kémia kettejük között?


Toto Wolff nem sok döntése miatt bánkódhat a Forma-1-ben, de ha azt vesszük alapul, hogy karrierje legelején Max Verstappenre is lecsaphatott volna, talán valamivel árnyaltabbá válik a kép. A szituációról a Mercedes csapatfőnöke részletesen mesélt az ESPN-nek.

„Beszéltem Jos-al és Huub Rothengatter-el [az édesapa menedzsere volt az f1-es karrierje alatt] amikor bejöttek az irodámba Brackley-ben. Ez akkor lehetett, amikor Max gokartozott, vagy annak a vége felé [2013] mielőtt a Formula 3-ba ment [2014].

„Aztán megint, ekkor már Max és Jos látogatott meg a házamban, Bécsben. Beszéltünk néhány órát a jövőjéről.”

A holland tehetséggel számoltak volna később, de akkorra már lemaradtak róla, mert a Red Bull előbb kapcsolt, és beültette a Torro Rossoba a testvércsapathoz.

„Megbántam-e, hogy lemaradtam Maxról? Biztosan. De akkoriban nem volt opciónk a megszerzésére.”

„Akadt két pilótánk, akikkel különösen elégedettek lehettünk Nico és Lewis személyében, amikor pedig előbbi lelépett [2016 végén], Max már elérhetetlenné vált, így Valtteri érkezett.”

„Funkcionálhatott volna-e együtt Lewis és Max? Talán nem.”

Az osztrák szakember így magyarázta egy másik perspektívából a döntés hátterét.

„Ha visszatekintek, nem volt akkora felhajtás Max körül, mert sem ő, sem Van Amersfoort nem nyert bajnokságot abban az évben. Esteban [Ocon] húzta be az elsőséget egy sokkal versenyképesebb autóban.”

„Csak akkor láthatod, hogy valaki igazán különleges világbajnok, amikor a Formula-1-ben fejlődik. Lewis előtt Michael Schumacherről mondhattuk el ezt, azelőtt Sennáról. Ki a következő? Lehetett-e előre látni, hogy az ő útjukra lép majd? Nem, ennyire tisztán ez nem kristályosodott ki.”

A holland pilóta jelen pillanatban kétszeres világbajnoknak mondhatja magát, és ha Sergio Perez nem tudja összekapni magát idén, ez könnyen lehet három is.

Borítókép: Tóth Zsombor / Sport365

Videók