Helmut Marko szerint, ebben az esetben távozna Verstappen

A holland világbajnok a legjobb helyen van, de mi lesz, ha a Red Bull teljesítménye jelentősen visszaesik?


A Red Bull motorsport-tanácsadója, Helmut Marko részletezte azt a forgatókönyvet, amely szerint Max Verstappen távozna a csapattól.

Max Verstappen mindössze egy szezon és négy F1-es verseny után került a Milton Keynes-i székhelyű alakulathoz, ahol a holland mindössze egy szezon és négy futam után F1-es pilótaként debütált, és a Red Bullnál még szinte tinédzserként a 2016-os Spanyol Nagydíjon rögtön győzelmet szerzett.

Verstappen az elmúlt két szezonban az F1 meghatározó alakja volt, hiszen 2021-ben megnyerte az elsőt a három versenyzői címe közül, az azt követő két diadal pedig a sportág történetének két legdominánsabb szezonját jelentette.

Verstappen és a Red Bull között olyannyira jól működött a partnerség, hogy a meglévő szerződése a 2028-as szezon végéig szól, Marko azonban ragaszkodott ahhoz, hogy lehet kiút a holland versenyző számára.

Távozási lehetőség?

A Servus TV-nek Verstappen szerződéséről Marko így nyilatkozott: „Minden Forma-1-es szerződésben vannak bizonyos záradékok. Ez Max szerződésére is vonatkozik. Csak nem hiszem, hogy egy csillagászati összeg lenne a kilépési záradék számára. Nekünk egy nyerő autót kell biztosítanunk számára.”

„Természetesen versenyzőként is érdekli a siker. Max már nem lesz fiatalabb. Ha már nem látja a fényt a horizonton a Red Bullnál, és a teljesítménykritériumok kezdenek szerepet játszani, akkor egyértelmű, hogy ő is elkezd körülnézni” – jelentette ki Marko.

Ezzel tehát az is világossá vált, hogy Verstappen kilépési záradéka nem feltétlen egy konkrét pénzösszeget jelent, azaz nem lehet kivásárolni őt a jelenlegi üléséből. A holland számára sokkal inkább az számít, hogy egy világbajnoki címre esélyes versenyautója legyen, ez pedig úgy néz ki, hogy az idei szezonban is megadatott számára.

Borítókép: Tóth Zsombor/Sport365

Videók