Helmut Marko: Nincs problémám a Schumacher névvel

A teljesítmény az, ami miatt egy versenyző belép a Red Bull ajtaján, nem pedig a névvel járó marketinghatalom


A Mick Schumachert az AlphaTauri esély megvonása döntéséről faggatva Helmut Marko azt mondta, hogy a Red Bull programja a "teljesítményen" és nem a "marketingen" alapul.

A Red Bull junior csapata, az AlphaTauri új pilótapárossal vágott neki az F1 2023-as kampánynak: Yuki Tsunoda a harmadik szezonját kezdi a csapatnál a sorozatban, az újonc Nyck de Vries mellett. A Red Bull azután lépett De Vries kapcsán, hogy a 2022-es Olasz Nagydíjon lenyűgöző pontszerző debütálást mutatott be a Williamsszel, amikor a beteg Alex Albon helyére ugrott be.

De Vries azonban lassan tudta felvenni a hosszútávú esélyét a Forma-1-ben, egészen a Monacói Nagydíjig kellett várnia arra, hogy egy futamot befejezzen Tsunoda előtt. Tsunoda azonban Monacóban fékezési problémákról számolt be, amelyek az esőzéssel egyre rosszabbá váltak, a japán pilóta egy alkalommal a Mirabeau-nál a menekülőútra hajtott, megnyitva az utat De Vries és mások előtt, hogy pozíciót szerezzenek. De Vries jelenleg azért küzd, hogy bebizonyítsa, helye van az AlphaTauri felállásában, bár ha Marko úgy dönt, hogy nem, akkor a Red Bull junior Liam Lawson és Ayumu Iwasa azok a versenyzők, akiket a helyére esélyesként nevezett meg.

Daniel Ricciardo és Mick Schumacher sincs a jelöltek között. Mick jelenleg a Mercedes tartalékversenyzője, miután a 2022-es szezon végén elvesztette a Haasnál betöltött ülését. És bár a Haas-főnök Günther Steiner Mickkel való bánásmódja gyakran kivívta nagybátyja, Ralf haragját, Marko elutasítása is kiváltotta a válaszát, aki állítólag a Sky közvetítésében azt állította, hogy Markónak gondja van a Schumacher névvel. Marko jellegzetesen lényegre törően reagált, és azt állította, hogy a teljesítmény az, ami miatt egy versenyző belép a Red Bull ajtaján, nem pedig a névvel járó marketinghatalom - Mick a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia. Azt a felvetést is eloszlatta, hogy problémája lenne az ikonikus vezetéknévvel.

„Nincs problémám a Schumacher névvel. Számomra Michael Schumacher a legnagyobb. Rendszeresen beszélek Ralfval. De egy dolgot összekever: az F1-es programunk a teljesítményen alapul, nem a marketingen” - mondta Marko az oe24-nek.

Micket nemrég összefüggésbe hozták egy jövőbeli Williamshez való átigazolással, a Mercedes-főnök Wolff, aki korábban a Williams részvényese volt, nagyon jól ismeri a csapatfőnöküket, James Vowles-t, aki korábban a Mercedes munkatársa volt. De mivel Alex Albont többéves szerződés köti, owles pedig támogatja az újonc pilótájuk, Logan Sargeant fejlődését, Mick esélyei kevésnek tűnnek arra, hogy oda kényszerüljön.

Borítókép és fotók: Tóth Zsombor / Sport365

Videók