Franz Tost: Max Verstappen azonnal Michael Schumacherre emlékeztetett

Tudjuk, nem lesz még egy olyan, mint Michael Schumacher.


Franz Tost szerint elég volt egy pillantást vetnie Max Verstappenre akció közben, hogy Michael Schumacherre emlékeztesse. Az AlphaTauri csapatfőnöke az évek során számos élversenyző mentora volt.

Tost többek között Ralf Schumacherrel, Juan Pablo Montoyával, Sebastian Vettellel, Daniel Ricciardóval, Carlos Sainzzal és Pierre Gaslyval dolgozott együtt. És természetesen egy hétszeres korábbi világbajnokkal, Michael Schumacherrel, akire a 66 éves osztrák elmondása szerint akkor figyelt fel először, amikor egy esős Formula Ford versenyen a Salzburgringen az egész mezőnyt lekörözte.

Verstappen hasonló teljesítménye volt az, ami megragadta Tost figyelmét. A holland versenyző már maga is világbajnok, és jó úton halad, hogy megvédje a címét az idei szezonban.

„Max-szal és édesapjával először a Nürburgringen találkoztam. Akkoriban még gokartozott. A következő alkalom a Norisringen volt a Forma-3-ban. Az esőben a maga nemében autózott, mintha csak ő fedezte volna fel a száraz pályát. Azonnal Michael Schumacherre emlékeztetett. Látszott, hogy Max mekkora tehetség. Pedig milyen kritikákat kaptunk, amikor 17 évesen rábíztuk a Toro Rossót, valakire, akinek még jogosítványa sem volt. Az első edzését is Suzukában, az egyik legnehezebb pályán teljesítette. De Max mindezt magabiztosan csinálta. Soha nem okozott neki gondot a Forma-1-es autó nagy sebessége, mindig mindent kézben tartott a kezdetektől fogva” - emlékezett vissza Tost az F1-Insidernek adott interjújában egykori versenyzőtanoncára.

Verstappen persze minden elképesztő tehetsége ellenére is váltott ki időnként vitákat, különösen a korábbi szezonjaiban, az erőteljes vezetési stílusával. Tost azonban az érettség jeleit látta - és úgy véli, a legjobbja még hátravan.

„Az első versenyein néha egy kicsit túl agresszív volt. Ez párszor balesethez vezetett, például Monacóban Romain Grosjeannal. Ma már rendkívül magas szinten vezet. Ennek ellenére még nem láttuk tőle a maximumot. Egyedül Charles Leclerc tud közelíteni hozzá. Lewis Hamiltont már túlságosan megviselte az idő múlása.”

Borítókép és fotók: Tóth Zsombor / Sport365

Videók