Forma-1: Webber búcsújáról szól majd az idényzáró Brazil Nagydíj

Tizenkét év után búcsúzik el a Forma-1-től Mark Webber, a Red Bull ausztrál pilótája a szezonzáró vasárnapi Brazil Nagydíjon, s ha nyer, pályafutása jubileumi, 10. futamgyőzelmét aratja.


Az ausztrál pilóta az elmúlt négy évet a sorozatban négy vb-címet nyert csapattársa, Sebastian Vettel árnyékában töltötte, ugyanakkor néhányszor megszorongatta, sőt, egyszer-egyszer komoly küzdelemre is késztette a most 26 éves németet.

"Mark nem akarja, hogy odaajándékozzunk neki egy futamgyőzelmet - nyilatkozta a hétvégi szezonzáró viadallal kapcsolatban Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. - Nagyszerű lenne, ha egy sikerrel búcsúzna, fantasztikus visszavonulás lenne. Sebastiant azonban foglalkoztatják a rekordok, úgyhogy mint általában, most is kiélezett csata várható kettejük között."

Vettel a múlt hétvégi Egyesült Államok Nagydíján aratott sikerével megdöntötte honfitársa, a hétszeres vb-győztes Michael Schumacher csúcsát, ugyanis sorozatban nyolcadik GP-jén diadalmaskodott. Ha Brazíliában is nyer, akkor beállítja Alberto Ascari 60 éve fennálló rekordját. A legendás olasz pilóta 1952-ben és 1953-ban egyhuzamban kilenc futamon győzött.

Webbert 2009-ben és 2011-ben is elsőként intették le Brazílilában, 2010-ben második volt Vettel mögött.

"Egy hetem van hátra, elégedetten vonulok majd ki a boxutcából, mert nagyon büszke vagyok arra, amit az F1-ben elértem - nyilatkozta Webber. - Sosem gondoltam volna, amikor elhagytam Queanbeyant, hogy ilyen eredményeim lesznek, ennyire nagyszerű emberekkel dolgozom majd együtt, s a világ legjobb pilótái ellen versenyezhetek a világ legjobb pályáin."

Az ausztrál pilóta hozzátette, az elmúlt 12 évben sokat tanult, elsősorban saját magával, de minden mással kapcsolatban is, s amikor vasárnap a verseny végén kiszáll az autójából, hiányérzet nélkül teszi majd.

Webber a jövő évtől a Porsche motorsport-programjában vesz részt, s a tervek szerint a 24 órás Le Mans-i viadalon is rajthoz áll.

Az idényzáró futam a V8-as erőforrások búcsúja is lesz egyben, jövőre ugyanis már V6-os turbómotorokkal lesznek felszerelve az autók.

A vasárnap - magyar idő szerint - 17 órakor kezdődő GP-n Felipe Massa a Ferraritól búcsúzik el, amelynek színeiben 2006 óta 11 futamgyőzelmet aratott. A 32 éves brazil pilóta jövőre a Williams egyik autóját vezeti majd.

Videók