Forma-1: hiába nincs főszponzor, nincsenek anyagi gondjai a legendás csapatnak

Noha továbbra sincs főszponzora, a McLaren anyagi háttere bombabiztos - jelentette ki az alakulat versenyigazgatója, Éric Boullier. A francia szakember azt is elárulta, hogy az istálló pénzügyi helyzete 2015-ben még megnyugtatóbb lesz, köszönhetően a Honda érkezésének.


A tavalyi, csalódást keltő versenyévad után remekül indult a wokingiak 2014-es szezonja, Ausztráliában ugyanis mindkét pilótájuk a legjobb három között végzett, azóta viszont egyszer sem tudták megismételni teljesítményüket, sőt több esetben a pontszerzésről is lemaradtak. Az istálló vezetői többször elismerték, hogy autójuk nem elég versenyképes, holott Ausztriában egy komolyabb fejlesztési csomagot is bevetettek. A McLaren irányítóinak sokak szerint a főszponzor hiánya miatt is aggódniuk kellene, a versenyigazgató, Éric Boullier azonban legutóbbi nyilatkozatában egyértelművé tette: csapatának nincsenek pénzügyi gondjai.

"Nem vagyunk olyan helyzetben, hogy pénzügyi nehézségekkel küzdjünk - idézi a francia szakember szavait a Sporting Life.- Minden a legnagyobb rendben van, és jövőre, a Honda érkezésével még inkább rendben lesznek a dolgaink. Idén rendelkezünk az eddigi legnagyobb költségvetéssel, ami a következő évben csak növekedni fog, szóval tényleg nincsenek gondjaink" - teszi hozzá Boullier, kinek csapata egyes sajtóértesülések szerint idén is jelentős pénzösszegeket kapott jövőbeli motorszállítójától, a Hondától. Korábban egyébként az is felmerült, hogy a japánok bevásárolják magukat a McLarenbe, ezt a felvetést azonban az istálló szóvivője nemrég cáfolta.

Miközben a McLaren költségvetése növekszik, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egyre elszántabban harcol a sportág kiadásaik csökkentéséért, igaz a Motorsport Világtanács (WMSC) legutóbbi ülését követően csak néhány "apróbb" a költségeket érintő megszorítást iktattak be a szabálykönyvbe. "A költségcsökkentés és a költségvetés két különálló dolog - jelenti ki a versenyigazgató. - Ha 500 millió fontos költségvetést szeretnénk, de ebből csak 100 milliót akarunk elkölteni, az a mi problémánk, szóval ezek tényleg eltérő témák" - folytatja a Lotus korábban csapatvezetője, aki a 2014-es évad kezdete előtt csatlakozott a wokingiakhoz.

A csapat korábbi főtámogatója, a Vodafone tavaly év végén vonult ki az F1-ből, és bár Ron Dennis alakulatát az elmúlt hetekben, hónapokban több céggel is összefüggésbe hozták, megállapodniuk eddig senkivel sem sikerült. Boullier egyelőre a névadó szponzor hiánya miatt sem aggódik. "Ha megegyeztünk valakivel, azt be is fogjuk jelenteni. Eddig értelemszerűen azért nem jelentettünk be semmit, mert még egy szerződést sem véglegesítettünk. Ez az ok. Valóban késésben vagyunk, mert még nincs egy szerződés sem, amit aláírhatnánk. Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi teljesítményünk sem segíti ezt az ügyet, és a gazdasági helyzet sem a legjobb, de a McLarennek így is van 32 partnere, és vannak támogatói, szóval rendben vagyunk" - zárta gondolatait.

Videók