Forma-1: Hamiltont rugdossa Ron Dennis

Nemcsak Fernando Alonso és a McLaren felelős a 2007-ben történtekért, hanem a spanyol akkori csapattársa, Lewis Hamilton is – jelentette ki Ron Dennis az egylet csütörtöki sajtótájékoztatóján.


A spanyol 2007-ben címvédőként érkezett a nagy múltú brit alakulathoz, Hamilton pedig akkor készült pályafutása első Forma-1-es szezonjára, sokan tehát biztosra vették, hogy csak vízhordó lehet Alonso mellett. A brit pilóta azonban hamar ráérzett a királykategória ritmusára, sőt a kétszeres világbajnokkal is felvette a harcot. A csapaton belüli hangulat hétről hétre feszültebbé vált, a szezon végén pedig – miután a világbajnoki küzdelmet a nevető harmadik, azaz a ferraris Kimi Räikkönen nyerte – úgy elmérgesedett a helyzet, hogy Alonso mindössze egy év után elhagyta az istállót.

Akkor kevesen gondolták volna, hogy egy nap visszatér a McLarenhez, a mai napon viszont hivatalossá vált, hogy 2015-ben ő lesz Jenson Button csapattársa. A hivatalos bejelentés után természetesen azonnal előkerült a 2007-es szezon, az istálló első embere, Ron Dennis viszont egyértelművé tette, a felek már túlléptek a történteken majd kijelentette, a történtekért nemcsak a csapat és Alonso okolható, hanem az akkor 22 éves Hamilton is. "Ha visszatekintünk abba az időszakba, látjuk, hogy Lewis is velünk volt, egy fiatal srác, akire sokan – érthető okokból – kiválasztottként tekintettek, viszont ő mindemellett ő akkor még éretlen is volt” – kezdi Dennis.

"Ha arra lennénk kíváncsiak, ki adta az első ütést, azt kellene mondanom, hogy Lewis is szerepet játszott annak a folyamatnak az elindításában, ami idővel egyre feszültebbé vált – folytatja a Sky Sportsnak nyilatkozó sportvezető, aki a 2007-es évadban a McLaren csapfőnökeként dolgozott. Most kijelentette, saját válláról sem szeretné levenni a terhet. - A versenyzők közötti feszültségeket korábban – Alain Prost és Ayrton Senna esetében ez többször is előfordult – sikerült korában tartani, de akkor ez az egész kicsúszott a kezeim közül. Most én is úgy tekintek vissza erre az egészre, mint Fernando. Az emberek megbánják a hibáikat, viszont azokat a dolgokat, amelyek már megtörténtek, egészen egyszerűen nem tudjuk megváltoztatni” – magyarázza.

"Találhattam volna kiutat ebből az egészből? Talán, van pár dolog, amit jobban kellett volna csinálnom, a realitás azonban most az, hogy visszatekintünk az elkövetett hibákra, és ha őszinte vagy magaddal, akkor el is fogadod azokat és természetesen megpróbáljuk elkerülni, hogy a jövőben ezek megismétlődjenek. Most ilyen lelkiállapotban vagyunk, szóval nem hiszem, hogy lesznek problémák köztem és Fernando között. Természetesen, amikor elkezdtük a tárgyalásokat, akkor eléggé kellemetlenül éreztük magunkat, egyértelmű, hogy nem volt tökéletes a közérzetünk. Viszont, minden, amit most tettünk, bebizonyítja, hogy helyre lehet állítani egy régi barátságot. Már csak a jövőre összpontosítunk, együtt pedig sikeresek lehetünk” – zárta gondolatait Dennis.

Videók