Forma-1: csapatvezető lehet a korábbi pilóta

Német sajtóértesülések szerint egy svájci-arab konzorcium vásárolja fel a Caterham Forma-1-es alakulatát. A Bild úgy tudja, hogy az új motorsport-tanácsadó a HRT korábbi főnöke, Colin Kolles lesz, csapavezetői posztot pedig Christijan Albers kapja.


 

Továbbra is nagy a bizonytalanság a bajnoki tabella utolsó, tizenegyedik helyén tanyázó Caterham körül. A csapat tulajdonosa, Tony Fernandes a hírek szerint megelégelte az istálló gyengélkedését, és beváltotta év eleji ígéretét, azaz végleg kiszállt a királykategóriából. A múlt hét végén megszüntette hivatalos Twitter fiókját, a közösségi oldalról való távozás előtt azonban közzétett egy üzenetet, melyben az állt, hogy bár a Forma-1-es kaland sikeretlen volt, ő még mindig szereti a Caterham Carst. Ezt az üzenetet látva a nemzetközi sajtó azonnal elkönyvelte, hogy a malajziai üzletember máris túladott Forma-1-es alakulatán, miután elege lett a négy éve tartó eredménytelenségből.

A csapat állítólag még a hétvégi Brit Nagydíj előtt bejelentheti az új tulajdonos kilétét, több német lap azonban már tudni véli, hogy egy svájci és közel-keleti üzletemberekből álló konzorcium vásárolja fel az anyagi gondokkal küzdő kiscsapatot (állítólag a 20 millió eurós adósságot is átveszik). Az alakulat állítólag megtarthatja nevét (nemcsak az idei évadban, hanem a következő szezonokban is) és a Renault-val kötött motorszállítói szerződést sem fogja felbontani. A vezetőségben viszont komoly változások várhatóak, a csapatfőnök Cyril Abiteboul ugyanis visszatér a Renault viry-chatillon-i gyárába, ahol a Red Bull-lal karöltve hozná egyenesbe a franciák motorprojektjét.

A motorsport-igazgatói posztot állítólag Colin Kolles kapja, aki korábban a Force India és a HRT csapatvezetőjeként is dolgozhatott, 2016-ban pedig egy román alakulattal akart csatlakozni a királykategóriához. Egyes források szerint tervei változatlanok maradtak, a Caterham ügyeit ugyanis csak az átmeneti időszakban intézné, a Bild szerint viszont ebben a néhány hónapban is rendkívül fontos feladatokat kell ellátnia. "Kolles van az ügy hátterében, ő mozgatja a szálakat. Szeretné rendbe tenni a Caterhamet, hogy, legalább a tizedik helyet meg tudják szerezni a világbajnokságban és plusz pénzekhez jussanak a televíziós bevételekből" - írja az említett német lap.

A De Telegraaf azt is megtudta, hogy a csapatot Christijan Albers vezetheti, aki harmincöt éves korával a mezőny legfiatalabb csapatfőnöke lenne. Ezt azt információt a korábbi Forma-1-es versenyző egyelőre nem szerette volna megerősíteni, igaz még cáfolat sem érkezett. Albers pályafutása legszebb sikereit a Német Forma-3-ban (itt 1999-ben bajnokká koronázták) és a Német Túraautó Bajnokságban (2003-ban második, 2004-ben harmadik lett az összetettben) érte el. A királykategóriában 2005 és 2007 között 46 futamon indult a Minardi, a Midland és a Spyker pilótájaként (a 2005-ös Amerikai Nagydíjon ötödik lett, ez volt legjobb F1-es eredménye).

Videók