Forma-1: csak a McLarennek ad motorokat jövőre a Honda!

Első szezonjában a McLarenen kívül nem lesz több motorpartnere a Hondának – hogy később lehetősége lesz-e más istállóknak megvásárolni a motorjukat, arról viszont csak később döntenek a japánok.


Azt követően, hogy 2008 végén váratlanul hátat fordítottak a királykategóriának, a Honda 2015-ben a McLaren oldalán visszatér a Forma–1-be. A japánok vezetője Arai Jaszuhisza pénteken tiszteletét tette a Kínai Nagydíj helyszínén, s az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján is részt vett. Az újságírók kérdésére válaszolva elárulta, első évükben kizárólag a McLarenre kívánnak fókuszálni.

"2015-ben a McLaren lesz az egyetlen partnerünk. A jövőről pedig nem gondolkodom, mivel csak a következő szezonra szeretnénk összpontosítani – fogalmazott Arai. „- Természetesen szeretnénk jó eredményeket elérni a következő évben, és szeretnénk látni, mire megy a többi gyártó. Ha a csapatok a mi erőforrásunkat akarják használni, a 2016-os év után meglátjuk – most viszont még nincsenek terveink.”

Arai aztán újra megismételte, visszatérésük elsősorban az idei évben bevezetett új szabályoknak és technológiáknak köszönhető. "A döntésünk egyik fő oka az volt, hogy idén új szabályokat vezettek be. A zöld technológiák az új Forma–1-es erőforrás, valamint az energiahasznosítás komoly kihívást jelent, és nagyon fontos is. Az új szabályok minden motorgyártót nagyobb hatékonyságra ösztönöznek, arra, hogy az üzemanyag minden cseppjét energiává alakítsák. Ez megfelel a szériagyártás törekvéseinek, és ezért tértünk vissza.”

A Honda egyébként már javában készül a következő bajnokságra – amellett, hogy embereik már most is együttműködnek a mclarenesekkel, Angliában, Milton Keynes-ben európai bázisukat is építik. „Idén júniusban nyitjuk meg, még tart az építkezés. Ez a gyár gondoskodik majd a versenymotorok karbantartásáról és építi újjá a Forma–1-es motorokat. Emellett pedig majd innen küldünk embereket a versenypályára is” – magyarázta Arai.

Videók