Forma-1: Alonso az idény végén távozik a Ferraritól - sajtóhír

A találgatások nem csitulnak, sőt inkább egyre erősödnek Fernando Alonso jövőjével kapcsolatban. Több olasz és spanyol forrás is egyre biztosabban állítja: a spanyol távozni készül a Ferraritól.


Spanyol lapok arról számoltak be, hogy a kétszeres világbajnok egyre frusztráltabb a Ferrarin belüli helyzete miatt, így elképzelhető, hogy minden korábbi cáfolat és 2016 végéig érvényes szerződése ellenére akár már jövőre új istállót választ magának. Ezen források szerint a legesélyesebbnek tartott McLaren-Honda mellett akár a Red Bull, sőt a Mercedes is szóba jöhet Fernando Alonsónál.

A wokingiak állítólag egy igazán rutinos párossal vágnának neki a Hondával való új korszaknak, így Alonso mellett Jenson Button kaphat helyet náluk jövőre. Kevin Magnussen elárulta, valóban bizonytalan a jövője, de azon lesz, hogy biztossá tegye azt. "Nem lenne értelme egy kisebb csapathoz mennem a McLarentől. Ha nem leszek sikeres velük, nem felelek meg az elvárásaiknak, akkor az azt jelenti, hogy nem vagyok elég jó ahhoz, hogy világbajnok legyek” - nyilatkozta az f1news.ru című orosz portálnak a dán.

A Ferrari csapatfónöke, Marco Mattiacci mindeközben az olasz sajtó szerint egyre árulkodóbb nyilatkozatokat tesz Alonso jövőjéről. "Hogy Fernando velünk lesz-e még 2015-ben? Egyelőre úgy fest, igen" -fogalmazott. Az a bizonyos „egyelőre” pedig már cseppet sem tűnik olyan magabiztosnak, mint pár héttel korábban tett kijelentése, melyben határozottan állította, nem változtatnak 2015-re. "Szerződése van 2016-ig, de folynak a tárgyalások, a kapcsolatunkról is” - tette hozzá az olasz.

A La Gazzetta dello Sport (amely lap például Luca di Montezemolo távozását is előrevetítette) mindenesetre máris megszellőztette: Alonso a napokban közölte távozási szándékát a Ferrarival, miután az általa támasztott feltételeket nem látja elérhetőnek. Az olaszok cikkükben Mattiacci korábbi nyilatkozatát is idézték: "Elég bátornak kell lennünk ahhoz, hogy változtassunk, és ne csak üljünk a babérjainkon. Engem arra kértek fel, hogy irányítsam mindezt, és ez nem mindenkinek van ínyére.”

A pletykák szerint Alonso távolodása a Ferraritól azt követően kezdődött, hogy korábbi pártfogói szépen lassan távoztak az istállótól. Áprilisban Stefano Domenicali, nemrégiben pedig Luca di Montezemolo is elköszönt Maranellótól, a spanyol pedig ezzel igazi bizalmasok nélkül maradt. A Marca ugyanakkor idézte Mattiaccit, aki leszögezte: "Semmi sem változott meg a Fernandóval való kapcsolatomban ezen a hétvégén.” Majd ami a vezetőségben történt változásokat illeti, megjegyezte: "Egyetlen olyan céget sem ismerek, ahol az ilyen gyökeres változások mindenki tetszését elnyerték volna. Egyesek szeretik, mások nem. De időnként elég merésznek kell lenned a változtatáshoz.”

Pletykákból tehát továbbra sincs hiány, ám hogy valami nem stimmel a Scuderiánál, arra egyre több jel utal. Az Alonsóval hírbe hozott McLarennél mindenesetre nemrégiben egyértelműsítették: a soron következő Japán Nagydíjon nem készülnek bejelentést tenni jövő évi felállásukkal kapcsolatban. Éric Boullier ugyanakkor megjegyezte, a döntést már „félig-meddig” meghozták.

Videók