Forma-1: a német bank 100 millió dollárt követel Ecclestone-tól

Előfordulhat, hogy a Forma-1 Menedzsment (FOM) elnökének, Bernie Ecclestone-nak még mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, hiszen a korábbi 25 millió dolláros kártérítési ajánlatot visszautasító Bayern LB most 100 millió dollárt követel a brit üzletembertől.


A vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolt sportvezető pere augusztus elején ért véget, miután a müncheni legfelsőbb bíróság elfogadta az ügyvédek ajánlatát, azaz egy 100 millió dolláros kártérítés ellenében felmentette az őt ért vádak alól. A gyanú szerint Ecclestone a Forma-1 eladása során 44 millió dollárnyi kenőpénzzel akarta rávenni a korábbi többségi tulajdonos Bayern LB kockázatelemzőjét, Gerhard Gribkowskyt, hogy segédkezzen áron alul eladni 47,2%-os részesedést - tettével pedig komoly károkat okozott a német banknak.

A brit milliárdos a hosszú hónapokig tartó tárgyalássorozat utolsó szakaszában felajánlotta, hogy az eljárás lezárása érdekében hajlandó 25 millió dollárnyi kártérítés fizetni a Bayern LB-nek. A bank vezetői a tárgyalás lezárását követően visszautasították Ecclestone-ék ajánlatát, lévén igencsak alacsonynak tartották azt. A Forma-1 üzleti oldalával foglalkozó Christian Sylt információi szerint korábban 400 millió dollárt akartak követelni, most azonban 100 millióval is megelégszenek - ez megegyezik a müncheni ügyészségnek fizetett kárpótlás összegével.

Ecclestone ügyvédei első körben nemet mondtak a bajor pénzintézet ajánlatára. "Nem vagyunk felkészülve arra, hogy újabb ajánlatot tegyünk" - mondta Sven Thomas, a brit üzletember vezető ügyvédje. A Telegraphnak nyilatkozó szakember az eredeti, 25 millió dolláros ajánlatot tartja ésszerűnek. "Ezt a Bayern LB elutasította, igaz korábban erre számítottunk. Ebben a pillanatban nem teszünk semmit; megvárjuk, hogy ők mit lépnek. Ha pert indítanak, nem hiszem, hogy lesz esélyük, ezért nem gondolnám, hogy így döntenek" - teszi hozzá a jogász.

Azt egyelőre nem tudni, mit terveznek a Bayern LB vezetői, a hírek szerint azonban - függetlenül attól, mint mondott a FOM első emberének ügyvédje - nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy ezt az ügyet is jogi útra terelik. Ha így döntenek, polgári per indulhat a most nyolcvanhárom éves üzletember ellen. A legutóbbi döntés értelmében egyébként Ecclestone-t nem lehet bűnösnek, de ártatlannak sem tekinteni, a milliárdos "szabad emberként hagyhatja el a tárgyalótermet" és saját elmondása szerint "azonnal belevetette magát a munkába".

Videók