Forma-1: a McLaren kódolt üzenetek küldésével vádolja a Red Bullt!

A McLarennél úgy vélik, a Red Bull kódolt üzenetekkel kerülte ki a Szingapúri Nagydíjon érvénybe lépő új rádiós korlátozást.


A legutóbbi nagydíjhétvége előtt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kiadott egy tiltólistát, melyben világosan leírta, mostantól milyen, a versenyző teljesítményének javítására irányuló vezetési tippek adása tilos a mérnökök számára. Noha a három nap folyamán voltak kisebb fennakadások (a mérnököknek alaposan át kellett gondolniuk, mit is mondhatnak, s előfordult, hogy a versenyző kérdezett olyat, amire végül nem adhattak választ), büntetésekre és szabálysértésekre nem került sor.

Egyesek ugyanakkor már előre figyelmeztettek: hiába az FIA világos iránymutatása, a csapatok vélhetően megpróbálják majd kijátszani a regulát. Éric Boullier, a McLaren versenyigazgatója szerint a Red Bull pontosan ezt is tette, amikor vasárnap kódolt üzenetek formájában adott utasításokat az energia-visszanyerő rendszerrel küszködő Daniel Ricciardónak. A szabályok kimondják, a mérnökök csak az autó megbízhatóságával kapcsolatos technikai útmutatásokat adhatnak – vezetési tippeket nem. Vasárnap ezzel szemben a határokat feszegető üzeneteket is hallhattunk. "Kerüld el a rázókövet, az talán segít megoldani a problémádat az autóval” - hangzott például az egyik.

A francia szakember elmondta: "Nekünk nem okozott gondot (a korlátozás), ám sokkal érdekesebb volt hallgatni másokat, és látni, hogy a Red Bull például gyakorlatilag kétszer is vezetési tanácsokkal látta el Ricciardót. Igen, szerintem ez kódolt üzenet volt. Az FIA dolga kivizsgálni ezt, tehát nincs mit mondanom. Viszont elég furcsa üzenet volt. Egyszer még rendben is lett volna, kétszer-háromszor viszont már elég furcsa volt” - idézte Boullier panaszát az Autosport.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elmondta, üzeneteik előtt egyeztettek a versenyigazgatóval, Charlie Whitinggal, s közölték vele, hogy Ricciardónak technikai nehézségei vannak. "Ezért is mondtuk azt, hogy maradjon távol a rázókőtől – szerettük volna elkerülni, hogy károsodjanak az elemek. Szerintem ez ésszerű volt. Meg kell találnunk az egyensúlyt a rádiós korlátozás terén” - fogalmazott a brit.

Videók