Ferrari: A büntetés nem ellensúlyozza a Red Bull által megszerzett előnyt

Az olaszok mérnöke szerint a szankciók nem képesek eltüntetni a túlköltekezéssel járó előnyöket.


 Laurent Mekies határozott véleménnyel van a FIA Red Bullra kivetett szankcióiról, amelyek az ő elmondása szerint nem elegendők arra, hogy a megszerzett előnyt ellensúlyozzák.

A FIA pénteki közleményéből kiderült, hogy a Red Bull 2,2 millió dolláros túlköltekezéséért 7 millió dolláros büntetést és 10%-os kutatási és fejlesztési tesztidőcsökkenést kap.

„Sokat beszéltünk az elmúlt hetekben arról, hogy mit lehet kezdeni plusz 1-2-3 millió euróval – kezdte a Sky Italiának Mekies – Két millió dollár jelentős összegnek számít.”

„Mi a Ferrarinál úgy gondoljuk, hogy ez körönként pár tized előnyt jelent. Így mindenki érzékelheti, mekkora hatása van ennek a futamok és a bajnokság végkimenetelére.”

„Ami a büntetést illeti, két fontos okból nem vagyunk elégedettek vele.”

„Az első az, hogy nem értjük, ez a 10%-os szélcsatorna-idő csökkenés mégis hogy felelhet meg ezeknek a korábban említett köridőjavulásoknak?”

„A másik probléma pedig az, hogy a költségplafonjukat nem csökkentették, így semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy a kevesebb tesztelési lehetőséggel spórolt pénzüket máshol költsék el. Ennek a kombinációnak így nagyon korlátozott a hatása.”

A büntetéssel kapcsolatban Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is megszólalt, ám ő nem fogalmazott olyan drasztikusan, mint a Ferrari képviselője.

Fotó: Chris Graythen/Getty Images

 

Videók