Fájdalmasan fiatalon távozott: Ayrton Senna, a Forma-1 legendája - Videó

Visszatekintés minden idők egyik legjobb és legnépszerűbb Forma-1-es pilótájára. Portréval és különleges felvételekkel emlékezünk.


"Ha második vagy, te vagy az első, aki veszít." 

 - Ayrton Senna -


Huszonnyolc éve, 1994. május 1-jén szenvedett halálos balesetet az imolai futamon a brazil Ayrton Senna, minden idők egyik legkiválóbb Forma-1-es pilótája.  
A korábbi sportkommentátor, Frankl András szerint Ayrton Senna Forma-1-es pilóta legendája mind a mai napig velünk él.


Fotó: Paul-Henri Cahier/Getty Images

"Egész Brazília megállt 1994-ben, amikor odacsapta az autóját a Tamburello-kanyarban" - emlékezett vissza az imolai versenyhétvégére a kommentátor.

"Egyszer feltűnt Párizsban a Roland Garroson, és amikor a kamera ráközelített, 14 ezer ember kezdte el skandálni a nevét úgy, hogy a legnagyobb riválisa a francia Alain Prost volt, akivel sokáig nem is voltak jó viszonyban" - mesélte róla Frankl.

Ayrton Senna az időmérő edzéseken 161 futama során 65-ször volt a leggyorsabb, további 22 alkalommal indult az első sorból, a versenyeken 13 645 km-en, 982 körön át vezetett. Edzéselsőségeinek rekordját csak a hétszeres világbajnok német Michael Schumacher tudta megdönteni tizenkét évvel később.


Fotó: Mike Powell/Allsport/Getty Images

Halálát baleset okozta: az 1994-es imolai verseny hetedik körében a 310 kilométeres sebességgel az élen száguldó Senna a Tamburello-kanyarban a pályáról lecsúszva egyenesen haladt tovább, és a gumikorláttal nem védett betonfalba csapódott. Hazájában nemzeti hősnek számít, több utca, autópálya, alagút és tér viseli a nevét, a brazil labdarúgó-válogatott az ő emlékének ajánlotta 1994-es világbajnoki győzelmét.

Borítókép: Pascal Rondeau/Getty Images


Videók