F1: Vettelt kizárták az időmérőről, a rajtrács végéről indulhat

Miután a vizsgálat majdnem öt órán keresztül tartott, a világbajnokságban élen álló Sebastian Vettelt a mezőny végére sorolták vissza az Abu Dhabi Nagydíj rajtrácsán.


Így Fernando Alonso a hatodik pozícióból kezdheti a versenyt és nagy lehetőség előtt áll, hogy csökkentse hátrányát.

Az Abu Dhabi Nagydíj időmérő edzésének befejezése után Sebastian Vettel nem tudott visszatérni autójával a boxba, pedig a szabályok ezt kötelezővé teszik. A pilótát csapata arra utasította, hogy állítsa le autóját.

A műszaki szabályzat 6.6.2-es cikkelye kimondja, hogy az időmérő edzés alatt az autóban annyi üzemanyagnak kell lennie, hogy mintavételre egy litert tudjanak biztosítani. A szabályzat szerint az időmérő edzésen az autónak saját erejéből kell visszatérnie a boxba mintavétel céljára, ám vis majorra lehetőség van.

A Red Bull képviselőit a versenybírák beidézték és arra vártak magyarázatot, Vettel miért nem tért vissza a boxba, a versenybírák elfogadták a csapat magyarázatát, azonban a parc fermée-ben az FIA további vizsgálat alá vetette az autót és kiderült, Vettel RB8-asában nem volt elég üzemanyag ahhoz, hogy az egy liter mintát biztosítani tudja.

Az FIA közleménye szerint: "A versenybírák meghallgatták a pilóta és a csapat képviselőit és kielemezték a telemetriai adatokat, melyek megmutatták, miért állt meg az autó. A versenybírák elfogadták a magyarázatot és az esetet vis majorként tekintették. Azonban a műszaki küldöttek jelentése szerint az időmérő edzés utáni vizsgálat szerint nem volt elegendő üzemanyag az autóban a szükséges minta megadásához."

A szabályok megsértése miatt a versenybíráknak más lehetősége nem volt, mint kizárni Vettelt az időmérő edzésről, azonban a döntnökök lehetőséget adtak Vettelnek, hogy a mezőny végéről nekivághasson a versenynek.

Vettel büntetése kulcsfontosságú lehet a világbajnoki küzdelemben, hiszen a német pilóta 13 pontos előnnyel vezeti a bajnokságot Fernando Alonso előtt.

Az idei Spanyol Nagydíjon Lewis Hamiltont fosztották meg pole pozíciójától és sorolták vissza a mezőny végére, miután a levezető körben a csapat utasítására azért állította le autóját, hogy a mintavételhez elegendő üzemanyag maradjon a McLarenben.

Videók