Érzelmes lesz Vettel abu-dzabi hétvégéje

A búcsúzásról szól majd Sebastian Vettel abu-dzabi hétvégéje. A német utolsó Red Bull-os versenyét futja az arab pályán – melyhez több szép emlék is fűzi őt.


Hét és fél szezont húzott le a Forma–1-ben Sebastian Vettel a Red Bull (és a Toro Rosso) versenyzőjeként, ám vasárnap véget ér az osztrákokkal immáron 17 éve tartó együttműködése. A német Szuzukában jelentette be, hogy a szezon végén elhagyja jelenlegi csapatát, s ezzel az őt egész pályája során támogató céget is, melynek eddigi nagy sikereit köszönhette.

A Red Bull-lal idáig 112 futamon állt rajthoz, 38 győzelmet és 44 pole pozíciót, no meg négy világbajnoki címet szerzett, míg a testvércsapat Toro Rossónál 25 futamon 1 győzelem és 1 pole került a neve mellé. Vettel úgy véli, Abu-Dzabiban nehéz búcsúhétvége vár rá. "Az utolsó verseny biztosan furcsa lesz, és nagyon érzelmes – nyilatkozta a Sport Bildnek. Majd a kezdetekről is beszélt, amikor 2007 végén a Toro Ross úgy döntött, őt ülteti a kirúgott Scott Speed helyére. - Dietrich Mateschitz hitt bennem, és azt mondta: »Adjunk egy esélyt a kölyöknek, ültessük be őt az autóba, aztán ha nem megy neki, még mindig lesz időnk átgondolni, mit tegyünk«. Az az időszak nagyon nehéz volt számomra, mert csak kevés ember hitt bennem. De megkaptam az esélyt, és szerencsére minden jól alakult” – tekintett vissza a kezdetekre.

Majd kicsit Abu-Dzabi kapcsán is nosztalgiázott, ahol F1-es pályafutása első bajnoki címét nyerte meg 2010-ben – drámai szezonzáró futamon, úgy, hogy a bajnokság legvégén vezette csak a bajnoki tabellát. "Természetesen különleges emlékeim vannak erről a pályáról. Azt a hétvégét sosem fogom elfelejteni. És a mostani itteni fellépésem is érzelmes pillanata lesz a karrieremnek. Természetesen előjönnek majd az emlékek, de élvezni fogom a csapattal együtt töltött időt, és némi szerencsével talán még utoljára a dobogóra is felállhatok velük” – reménykedett Vettel, aki eddigi öt fellépéséből háromszor (2009, 2010 és 2013) diadalmaskodott az arab versenypályán, míg 2012-ben emlékezetes módon, a mezőny végéről felzárkózva lett harmadik rajta.

Videók