ÉLŐ: Forma-1 Kínai Nagydíj, futam

Shanghajban magyar idő szerint reggel kilenc órakor kezdődik a Forma-1-es Kínai Nagydíj. Az élről Lewis Hamilton indul, a futamot élőben tudósítjuk.


Ahogyan azt jósolni lehetett: kettős győzelmet aratott a Mercedes istálló a Kínai Nagydíj első szabadedzésén. Az első helyet a német Nico Rosberg szerezte meg, a brit Lewis Hamilton lett a második.

A második edzésre már a mezőny is felébredt, így a brazil Felipe Massa gyakorolt a legjobban második alkalommal. A Ferrarik fölénye pedig kicsúcsosodott a harmadik edzésre: Fernando Alonso volt a leggyorsabb megelőzve csapattársát, Felipe Massát és a Mercedeses Lewis Hamiltont.

A FUTAM ÉLŐ TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATOD!

Az időmérő azonban más képet mutatott már, ismét a Mercedes dominanciája érvényesült. Lewis Hamilton szerezte meg az első helyet.

Ám a végeredmény nem kvalifikáció alakult ki, mivel Webbert kizárták. Elfogyott a Renault-ból a benzin, a boxutcából rajtolhat.

A Formula-1 kínai nagydíjat (Sinopec Chinese Grand Prix) 2004 óta rendezik meg a Shanghai International Circuiton. Először az ország történelmében 1990-ben merült fel a Formula-1-es nagydíj megrendezésének a gondolata. Az akkori tervek szerint az ország déli részén levő Guangdong tartománybeli Zhuhai-ban rendezték volna meg a versenyt, de a megvalósításra egészen 2004-ig várni kellett, amikor a már említett shanghaji pálya adott otthont a nagydíjnak.

Az 5451 méter hosszú pálya 16 kanyarból áll, a német Hermann Tilke tervezte. A Shanghai International Circuit komplexuma a modern Forma-1 világának egyik új csodája lett, ami nem is csoda, hiszen 240 millió dollárból épült fel.

A pálya vonalvezetése madártávlatból a kínai „Shang”-szócska írásjelét mintázza, és a mai F1-es pályák közötti leghosszabb egyenes szakaszával, valamint célegyenesét követő, folyamatosan szűkülő ívű „kutya-kanyarjával” szokatlan kihívást jelent a versenyzők számára.

A FUTAM ÉLŐ TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATOD!

Pályamustra a Pirelli támogatásával

A konstruktőrök versenye

Az élen a Malajziában duplázó Red Bull Renault áll 66 ponttal. Meglepő a McLaren-Mercedes és a Williams-Renault gyengélkedése.

A pilóták pontversenye

A pontversenyben is jól látszik, hogy Fernando Alonsónak nagyon nem jött jól szepangi mutatványa. A spanyol már most 22 pontos hátrányt szedett össze Vettellel szemben.

A FUTAM ÉLŐ TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATOD!

Videók