Elmaradt a dráma, Rosberg a világbajnok

Hiába lassította a mezőnyt a futamot megnyerő Lewis Hamilton, csapattársa be tudott jönni mögötte.


 
Az utolsó futamra maradt a döntés a rekord hosszúságú, 21 nagydíjhétvégéből álló 2016-os forma-1-es szezonban. Az utolsó, Abu-dzabi Nagydíj előtt a Mercedes két pilótája, Nico Rosberg és Lewis Hamilton között mindössze 12 pont volt a különbség a német javára, vagyis Rosbergnek elég volt egy dobogós helyezés, hogy őt koronázzák meg.
 
Mivel a szombati kvalifikáción Hamilton autózta a legjobb időt, ezért a brit vágott neki a pole pozícióból az 55 körös futamnak. Mindkét Mercedes pilóta remekül jött el a rajtból, mögöttük Kimi Raikönnen feljött a harmadik helyre, míg a Nico Hülkenberggel ütköző Max Verstappen visszacsúszott az utolsó helyre. A verseny során szinte végig kontroll alatt tartotta a versenyt Hamilton, ám a győzelem megszerzésén kívül csak a mezőny lassítása volt a kezében, mint ütőkártya.
 
A lassításnak köszönhetően Verstappen visszajött csapattársa (Daniel Ricciardo) és a két Ferrari mellé, így a harmadik helyért szoros volt a csata. Utolsóként Sebastian Vettel állt ki friss abroncsokért, a négyszeres világbajnok remekül használta ki Hamilton taktikáját, és – a végén Verstappent megelőzve – fel tudott kapaszkodni a dobogó legalsó fokára sőt, a végén még Rosberget is szorongatta, de megelőznie nem sikerült. A dobogón Hamilton-Rosberg-Vettel volt a sorrend, amivel Nico Rosberg lett 2016 világbajnoka.
 
A 31 esztendős Nico Rosberg pályafutása 11. F1-es szezonjában ért fel a csúcsra, 34 évvel édesapja, Keke Rosberg után. A Rosberg család a második apa-fia világbajnok páros, érdekesség, hogy Damon Hill is pont 34 esztendővel Graham Hill (1962) első vb-címe után tudott diadalmaskodni (1996). A friss világbajnoknak kellett a legtöbb futamot várnia, hogy elhódítsa a trófeát, 206 futammal a háta mögött lett 2016 világbajnoka. Ez a rekord eddig Nigel Mansell nevéhez fűződött (180).
 
Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, a futam végeredménye
 
 

Videók