Ecclestone: Montezemolo lemondása olyan, mint Enzo Ferrari halála

A Forma-1 Menedzsment (FOM) első embere, Bernie Ecclestone sajnálja, hogy Luca di Montezemolo huszonhárom év után távozik posztjáról. A brit milliárdos Enzo Ferrari halálához hasonlította az olasz lemondását.


Montezemolo három évvel Enzo Ferrari halála után vette át az akkor veszteséges cég irányítását. Elnöksége alatt a Ferrari újra nyereségessé vált, a Forma-1-es csapat pedig hosszú várakozások után újra elhódíthatta a világbajnoki címet, sőt a 2000-es évek elején jóformán legyőzhetetlenné vált - Michael Schumacher 2000 és 2004 között öt bajnoki serleget gyűjtött. A lemondását tegnap bejelentő olasz szakember először 1973-ban, a vörösök csapatvezetőjeként bukkant fel a királykategóriában - az 1970-es években Niki Lauda révén az istálló két bajnoki címet is nyert.

A FOM jelenlegi elnöke is ebben az időszakban ismerte meg az olasz sportvezetőt, akivel a következő évtizedekben több alkalommal is "összecsapott" - többnyire a Forma-1 szabályai, a sport irányítása és a jövő irányának megszabása volt a vita tárgya. Mindennek ellenére Ecclestone szomorúan vette tudomásul, hogy Montezemolo elhagyja a Ferrarit, távozását pedig "sokkolónak" nevezte. "Először 1973-ban találkoztam vele. Szóval igen, nagy kár, hiányozni fog! A távozása olyan, mint Enzo halála volt. Luca lett a Ferrari. Ha ránéztél, a Ferrarit láttad, semmi mást. Nem Lucát" - mondta a brit.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi elnöke, Max Mosley is rengeteg csatát vívott az olasz szakemberrel, a lemondás híre azonban őt is elszomorította. "Azt hiszem, a Forma-1 megállíthatatlanul közeledik egy korszak végéhez; a jó öreg Luca! Amikor elkezdtük, még mindketten olyan fiatalok voltunk" - kezdi visszaemlékezését Mosley. "Az igazat megvallva, a Ferrari már nem volt olyan, mint korábban, miután Jean Todt távozott a csapattól. Ha sikeresek akarnak lenni, találniuk kell egy másik kiváló menedzsert" - utalt a francia sportvezetőre.

Mosley persze tudja, hogy Todt visszatérésére meglehetősen kevés esély mutatkozik, hiszen jelenleg ő vezeti a Nemzetközi Automobil Szövetséget - tavaly kezdte második ciklusát -, azt viszont izgatottan várja, miként oldja meg az általa felvetett problémát az új elnök. "Kíváncsi vagyok, Sergio Marchionne miként dönt ezekben a kérdésekben. Megpróbálja visszahívni Jeant? És vajon ő elfogadná az ajánlatot? Őszintén, én nem hiszem! Viszont szükségük van egy olyan vezetőre, mint ő volt, talán jobban, mint eddig bármikor" - zárta gondolatát a Reutersnek nyilatkozó brit szakember.

Videók