Ecclestone először beszélt egy esetleges „kalózsorozatról”

A Forma–1 ügyvezetői posztjáról távozó Bernie Ecclestone reagált azokra a sajtóhírekre, melyek szerint egy rivális széria útjára indítását tervezi.


 

 
 
Három nappal azután, hogy a Liberty Media átvette a királykategória irányítását és Ecclestone távozott annak éléről felmerült, hogy a rossz szájízzel odébbálló sportvezető máris „bosszút” forral. Egy német lap (az Auto Bild Motorsport) és két tapasztalt brit tudósító (Andrew Benson és Peter Windsor) is azt állította, Ecclestone egy kalózszéria indításán gondolkodik.
 
Állítólag a GP1-es széria képezte volna az alapot, amit még Flavio Briatore kezdett tervezni 2013-ban, és amiben a résztvevők (többnyire a GP2-es és a GP3-as csapatok) egységesített szívómotorokat és a GP2-ére épülő karosszériát használtak volna.
 
Pénteken aztán megérkezett a cáfolat – írja az m4sport.hu. Ecclestone a Reutersnek nyilatkozott a hírek kapcsán, kiemelve, ő maga is szeretné tisztázni a helyzetet. „Az elmúlt nagyjából 50 évben ezt a bajnokságot építettem, erre pedig nagyon büszke vagyok. Az lenne az utolsó dolog, amit tenni akarnék, hogy valamiféleképpen ártok neki” – jelentette ki határozottan, majd hozzátette, reményei szerint a szurkolók elégedettek lesznek az új tulajdonossal és annak intézkedéseivel.
 
Noha tiszteletbeli elnökként továbbra is a sportág közelében marad, a Liberty Media pedig az új vezető, Chase Carey elmondása szerint számít a támogatására, Ecclestone gyakorlatilag minimálisra csökkenti érdekeltségét, a brit sajtó ugyanis kiderítette, eladja meglévő Forma–1-es részvényei nagy részét. Úgy tudni, a 86 éves üzletember közel egymillió (egészen pontosan 950 599) részvénytől válik meg, mégpedig 28 millió dollár ellenében.
 
De nemcsak Ecclestone szabadul a részvényeitől, hanem a hozzá „hűséges” vezetőségi tagok is. A Guardian megtudta, hogy a sportág – még hivatalban lévő – pénzügyi vezetője, Duncan Llowarch 4,6 millió dollárnyi részesedést árul, az F1-et korábban működtető Delta Topco egyik régi résztulajdonosa, Martin Sorrell pedig 1,9 millió dollárnyitól szeretne megválni.
 

Videók