Briatore: A Ferrari irigy volt Alonsóra

A kétszeres világbajnok egykori csapatfőnöke szerint a Ferrari mindent Alonsonak köszönhetett.


 
Fernando Alonso 2010 és 2014 között volt a Scuderia versenyzője, idő előtti távozása pedig annak következménye volt, hogy ez idő alatt hiába került kétszer is rendkívül közel a bajnoki sikerhez, a csapat által elkövetett hiba vagy a félrefejlesztett autó miatt sosem tudott révbe érni. Csapatváltás után a spanyol azt jósolta, a vörösök az elkövetkező években sem fogják átlépni saját árnyékukat, s az eddig győzelem nélküli idényük őt látszik igazolni.
 
Flavio Briatore, a spanyol egykori csapatfőnöke úgy látja, ez csak tovább fényesíti versenyzője maranellói munkáját. „Sebastian Vettel problémái azt mutatják, mennyire jó is volt valójában Fernando” – nyilatkozta a Sport Bildnek az olasz. „Ő volt az, aki a különbséget jelentette, nem az autó. Sajnos Luca di Montezemolo nem volt képes elfogadni, hogy a Ferrari mindent Fernandónak köszönhetett. Épp ellenkezőleg: a Ferrari irigy volt Fernandóra. Vettelnek lelkesítenie kell a csapatot, de nem szabad olyan túl jónak lennie az autójához képest. Ez egy kötéltánc” – vázolta a ferraris versenyzők helyzetét.
Lassan pontosan egy éve annak, hogy Vettel és a Ferrari tavaly Szingapúrban utoljára futamot nyert. A 2015-ös látványos formajavulásuk mai szemmel már csak fellángolásnak tűnik – Briatore szerint azonban ez nem Vettel hibája. „Szereti a Ferrarit, és a legjobbját nyújtja számukra. De nincs győztes autója, ezért nehéz a dolga.”
 
Az Alonso menedzsmentjében még ma is érdekelt olasz már többször hangoztatta, szerinte a Scuderia legfőbb problémáját olaszországi elszigeteltsége jelenti, mely meggátolja a sportág legjobb mérnökeit abban, hogy hozzájuk szerződjenek. „Egy angliai tervező iroda megoldaná ezt a gondot, a kilencvenes években is volt nekik egy. Ott vannak a legjobb mérnökök, akik a legtöbbet tudják az aerodinamikáról” – ismételte meg érveit. Végül kiemelte: bármennyire is egyhangúvá tette a Mercedes az elmúlt szezonokat, bírálni nem őket kell. „Nagyszerű munkát végeznek. Kritizálni csak a többi csapatot lehet, amely nem képes tartani velük a lépést.”
 

Videók