Az FIA lezárta a Vettel-aktát

Nem részesíti büntetésben a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Mexikói Nagydíj utolsó köriben többször szitkozódó és a versenyigazgatót, Charlie Whitingot is „melegebb éghajlatra küldő” Sebastian Vettelt. A későbbiekben viszont szankcionálhatják a hasonló kirohanásokat.


A négyszeres világbajnok először ellenfelét, Max Verstappen „szólta le” (ő azzal húzta ki nála a gyufát, hogy nem adta át pozícióját, miután levágta az első kanyart), majd a szövetség versenyigazgatóját is „kiosztotta” (őt azért, mert nem büntették azonnal a Red Bull versenyzőjét). Mivel a megjegyzéseket a televíziós közvetítésbe is bevágták, az ügy hatalmas port kavart.

Vettel már a leintés után elmondta, nem érti a felhajtást, hiszen benne van a pakliban, hogy a pilótákból az indulatok beszélnek, cselekedetéért pedig személyesen is elnézést kért Whitingtól. Hétfőn aztán egy hivatalos levelet is írt a szövetségnek, melyben a versenyigazgató mellett az elnököt, Jean Todtot is megkövette (ő állítólag rossz néven vette a német kirohanását).

A testület erre kedden reagált egy hivatalos közleménnyel, melyben elfogadta a pilóta bocsánatkérését.

Nem szankcionálják az esetet, noha büntetésben is részesíthették volna a pilótát a sportkódex 12.1.1.f cikkelyének megszegése miatt (ez a bekezdés kimondja, minden a szövetségre, a bizottságra vagy annak dolgozóira tett negatív megjegyzés büntethető). Most ettől eltekintettek, látva, hogy a korábbi bajnok több alkalommal is elnézést kért az érintettektől, és ígéretet tett arra, hogy Verstappennel is hasonlóan jár el, valamint a jövőben „hasonló eset nem fordul elő”.

A közlemény ugyanakkor megjegyzi, hogy az FIA továbbra sem tolerálja a trágár beszédet a motorsportban, különösen akkor, ha az egy tisztségviselő, egy versenybíró vagy vetélytárs személyét sérti. Éppen ezért „szeretné megragadni az alkalmat” és felhívni az érintettek figyelmét, hogy a mexikóihoz hasonló esetek a jövőben fegyelmi eljárást indítását vonhatják maguk után.

Videók