Autósport: Jean Todtot választották meg FIA elnökének

Az FIA Párizsban tartott éves gyűlésén hivatalosan is újraválasztották az eddigi elnököt, Jean Todtot. A francia további négy évet még biztosan eltölthet a szervezet élén.


Todt kijelölése csak formaság volt, hiszen ellenfél nélkül indult a választáson, miután a pozícióért szintén harcba szálló David Ward túl alacsony támogatottsága miatt nemrégiben visszalépett.

A Ferrari F1-es istállóját 1993 és 2007 között irányító Todt 2009-ben a távozó Max Mosley helyét vette át az FIA élén, miután az elnöki posztért folyó csatában legyőzte a korábbi raliversenyző Ari Vatanent.

A jelenleg 67 éves francia második terminusa újabb négy évig, 2017-ig tart majd. Todt megválasztását követő beszédében az egy ideig a helyére pályázó Ward módszereit kritizálta, aki olykor személyére irányuló támadásokkal próbálta erősíteni saját pozícióját.

„Az FIA egysége egy olyan értékes kincs, amit muszáj megőriznünk. Ez mindannyiunk kötelessége, különösen pedig azoké, akik nagy felelősségekkel járó pozíciókra vágynak a szervezetünkön belül” - nyilatkozta.

„Semmi problémám nincs magával a versengéssel, hiszen szakmai munkásságom nagy részét én is ennek jegyében töltöttem. A versengés jó dolog, hiszen még jobb teljesítményre késztet minket. Ezért szívesen fogadom a konstruktív vitákat. Ám egy vitának nem az egyénekre, hanem az ötletekre kellene helyeznie a hangsúlyt.” - zárta Todt a mondandóját.

Videók