"Alonso távozik a Ferraritól" - Montezemolo

A csapat spanyol versenyzője, Fernando Alonso a 2014-es szezon végén biztosan elhagyja a Ferrari Forma-1-es alakulatát - jelentette ki az olasz gyár korábbi elnöke, Luca di Montezemolo.


Hivatalos bejelentés ugyan továbbra sem érkezett, az elmúlt hetekben azonban több komoly szaklap is tényként közölte, hogy Fernando Alonso búcsút int a vörösöknek; néhányan azt is biztosra veszik, hogy a spanyol klasszis a McLarennél folytatja pályafutását. A kétszeres világbajnok helyét állítólag Sebastian Vettel veszi át, aki a Japán Nagydíj helyszínén már elárulta, a szezon befejeztével elhagyja a Red Bullt; noha a négyszeres világbajnok azt még nem mondta el, hol versenyez a következő évben, a csapat vezetői többször is utaltak arra, hogy az olasz egylethez tart.

Most a Ferrari korábbi elnöke, Luca di Montezemolo (aki hivatalosan hétfőn adta át pozícióját Sergio Marchionnénak) árult el néhány részletet a "pilótakeringőről", amikor egy, a RAI televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, Alonso valóban elhagyja a vörösöket. "Távozásának két oka van: először is, tudom, hogy ki szeretné próbálni magát egy új környezetben. Másodszor: abban a korban van, melyben már nem várhatsz túl sokat arra, hogy újra nyerj" - kezdi nyilatkozatát az olasz szakember, aki a közös munka alatt jó kapcsolatot ápolt a spanyol pilótával.

"Az elmúlt években sokat szenvedett a nyeretlenség miatt, és azt hiszem, máshol is ki szeretné próbálni magát, meg akarja tudni, ott vajon győzhet-e. A versenyzőknek néha szükségük van új motivációra, új környezetre és új ingerekre. Michael Schumacher helyzete, aki oly sok éven keresztül a csapatunkkal maradt, teljesen egyedi" - utal a német klasszisra, aki 1996-ban csatlakozott a Ferrarihoz, ahol 2006-os (első) visszavonulásáig versenyzett, és ahol 2000 és 2004 között öt egyéni világbajnoki címet szerzett és szinte minden fontosabb rekordot megdöntött.

Noha ő maga is elismerte, hogy a Ferrari jelenlegi formája is közrejátszott Alonso döntésében, Montezemolo mégis megvédte csapatát, mondván hosszú idő után a 2014-es volt az első olyan szezon, amelyikben valóban nem volt versenyképes. "Az elmúlt 15 évben ez a csapat nyert legtöbbet! Igaz, hogy különböző okok miatt már hét éve nem nyert világbajnoki címet, de kétszer is az utolsó futamon veszítette el azt. Az idei évad valóban kiábrándító, több szempontból is, és az egyik sajnos ez [a versenyképesség hiánya] volt, de ez a sport már csak ilyen" - magyarázza.

Montezemolo 23 év után ált fel a Ferrari elnöki székéből (a Forma-1-es csapatnál az 1970-es évek elején is dolgozott), és adta át pozícióját a Fiat vezérigazgatójának. Nyilatkozata során saját távozásáról is beszélt. "Természetesen nem voltam elégedett azzal, ahogyan ez történt, az élet azonban már csak ilyen, és igazságosnak tartom azt, hogy egy magánvállalkozás esetében a tulajdonosok hoznak bizonyos döntéseket. Úgy érzem, a cég elérkezett egy új korszak kezdetéhez" - zárta gondolatát a 67 éves sportvezető.

Videók