„Alonso egy idióta volt, piszkos trükköt használt!”

A korábbi pilóta éles kritikával élt a veterán spanyol irányába.


 Fernando Alonso a hatodik helyen végzett az Ausztrál GP-n, de egy szürreális - az F1 történetében még soha nem alkalmazott - 20 másodperces büntetés a nyolcadik helyre taszította.

A stewardok azzal érveltek (meggyőző bizonyítékok nélkül, ahogy saját döntésükben fogalmaztak), hogy az Aston Martin pilótája olyan manővert hajtott végre, amely "potenciálisan veszélyes lehetett volna", amikor George Russellel szemben védekezett.

A valóságban a Mercedes pilótája, akárcsak a 2023-as szingapúri versenyen, nem tartott elég távolságot az előtte haladó autótól (akkor Norristól, akit nem vizsgáltak), a 6-os és 7-es kanyarban lévő sikánban elvesztette a tapadást az autó felett, és a kavicságyat megjárva a falban végezte.

Most a Sauber korábbi versenyzője, Giedo van der Garde (19 futam és 0 pont az F1-ben a Caterhammel) azt állítja, hogy a büntetés jogos az asztúriai pilótával szemben.

"Megkapta a büntetést, de tényleg túl messzire ment" - mondta Van der Garde a saját DRS-podcastjában. "Alonso piszkos trükkje volt ez, látható, hogy mennyivel lassabban ment, mint az előző kanyarban. Az egyenes közepén fékezni tényleg tilos!" - fejtette ki a 38 éves holland, miszerint Fernando érezhetően fékezett az előző kanyarban, miközben a telemetria ezt cáfolja, és a stewardok ezt írásban is rögzítették a döntésükben.

"Nagyon tisztelem Alonsót, de tényleg egy seggfej volt. Ahogy Russell is az volt, de egy kicsit kevésbé" - folytatja Van der Garde, bár látszólag kissé tréfás és ironikus hangnemben.

Érdekesség, hogy Alonsót az egyik legreálisabb jelöltnek tartják arra, hogy átvegye Hamilton helyét, mint Russell csapattársa a Mercedesnél jövőre.

Fotó: Tóth Zsombor / Sport365

Videók