Albon: "Perez kicsit sem jobb, mint amilyen én voltam Verstappen mellett”

A Williams versenyzője egy friss interjúban mesélte el, hogyan győzte meg későbbi csapatfőnökét a Forma-1-be mezőnyébe való visszatéréshez.


Alexander Albon részletezte, hogyan használta fel a Pierre Gaslyra és Sergio Perezre vonatkozó statisztikákat, hogy megkeresse későbbi csapatfőnökét a Forma-1-be való visszatérése kapcsán.

Miután a 2020-as szezon végén a gyenge eredményei miatt kitették a Red Bullból, a bikások úgy döntöttek, hogy Sergio Pérezzel pótolják őt.

Albon teszt- és tartalékversenyző szerepébe szorult vissza a Red Bull csapatánál, aki a szimulátorban segített a csapatnak az autójával kapcsolatban, hogy a megfelelő beállításokat biztosítsa az adott pályára a versenyhétvégék előtt és közben is.

De a Williamsszel való visszatérési kísérletei során, amely végül össze is jött neki, Albon a szimulátoros munkája során gyűjtött adatokat a maga javára használta fel később.

"Olyasmit tettem, amit szerintem mindenki ugyanúgy megcsinált volna, mint én" - mondta Albon a High Performance podcastnek.

"Alapvetően statisztikákat és elemzéseket szereztem Pierre Gaslyról, akit én magam helyettesítettem a csapatnál, majd Sergio Perezről is, aki jelenleg is az egyik Red Bullban ül.”

"Nagyon egyszerű statisztikák voltak, de a legtöbbjük Maxhoz volt viszonyítva, tehát nyers sebesség, időmérők, versenyek, egy Excel-táblázatban” – mesélte a Williams versenyzője.

A 2020-as szezon során Albon folyamatosan Verstappen mögött végzett az időmérőkön és a versenyeken is egyaránt. Mind a 17 alkalommal Verstappen mögött végzett az időmérőkön, míg összesen 11 alkalommal a versenyen is Verstappen végzett előrébb.

Albont az utóbbi időben szóba hozták, hogy Carlos Sainz esetleges Ferraritól való távozása esetén, átvehetné a spanyol kollégája helyét az olaszoknál Charles Leclerc csapattársaként.

Borítókép: Tóth Zsombor/Sport365

Videók