A Magyar Nagydíj lett az év versenye a Forma-1-ben

Az esővel tarkított, meglepetéseredményt hozó Magyar Nagydíjat választotta a 2014-es szezon legjobb versenyének a mértékadó brit szaklap, az Autosport.


A lap múlt heti számában az év legjobb versenyzőit választotta meg (szakíróik szerint Daniel Ricciardo volt a legjobb, ld. lent), s a csapatfőnökök szavazatai alapján összeálított top 10-es listáját is közölték – eheti kiadásukban pedig a 2014-es versenyeket rangsorolták.

A legjobb futamnak hazánk viadalát, a Magyar Nagydíjat választották, mely az eső okozta kaotikusságáról, Daniel Ricciardo előzéseiről, Fernando Alonsóval és Lewis Hamiltonnal, a győzelemért vívott nagy csatáiról, valamint a két Mercedes összecsapásáról vált emlékezetessé. „2014 valamennyi futama közül ez az egy volt, amelyben minden olyan összetevő adott volt, amit valamennyi Forma–1-rajongó látni akar egy nagydíjon: rossz idő, taktikai kockázatvállalás, gyors autók rosszabb pozícióban, a vezetési tudás fitogtatása – és hiánya –, valamint merész előzések” – indokolta választását a szaklap. Majd hozzátette: „Ez volt az év legjobb versenye, de kétségtelenül a valaha volt legjobb Magyar Nagydíj is.”

A lista második helyén egyébként szintén egy Ricciardo-győzelemmel záruló verseny végzett: a Kanadai Nagydíj, melyet a Lewis Hamilton és Nico Rosberg pazar párharca mellett a további csapattársi vetélkedések (Ricciardo-Vettel, Pérez-Hülkenberg, Massa-Bottas) miatt is emlékezetes bahreini futam követett.

A rangsor alján nem meglepő módon a kevés eseményt hozó versenyek találhatók: Kína és Malajzia után az év talán legegyhangúbb, legérdektelenebb körözését hozó Orosz Nagydíj végzett. Az utolsó hely azonban a Japán Nagydíjnak – de nyilvánvalóan nem az eseménytelenség miatt. „Egy tisztességes esőverseny, megspékelve a versenyzőpiacon történő taktikázásokkal – de mindezt teljességgel irrelevánssá teszi Jules Bianchi borzalmas balesete, mely sötét árnyékot vet a 2014-es F1-es évre” – indokolt a szaklap.

AUTÓSPORT
2014 legjobb versenyei – az Autosport magazin rangsora:
1. Magyar Nagydíj
2. Kanadai Nagydíj
3. Bahreini Nagydíj
4. Belga Nagydíj
5. Osztrák Nagydíj
6. Monacói Nagydíj
7. USA Nagydíj
8. Német Nagydíj
9. Abu-dzabi Nagydíj
10. Olasz Nagydíj
11. Brit Nagydíj
12. Ausztrál Nagydíj
13. Szingapúri Nagydíj
14. Brazil Nagydíj
15. Spanyol Nagydíj
16. Kínai Nagydíj
17. Maláj Nagydíj
18. Orosz Nagydíj
19. Japán Nagydíj
2014 legjobb versenyzői – az Autosport szakírói szerint:
1. Daniel Ricciardo
2. Lewis Hamilton
3. Fernando Alonso
4. Nico Rosberg
5. Valtteri Bottas
6. Jenson Button
7. Nico Hülkenberg
8. Sebastian Vettel
9. Felipe Massa
10. Danyiil Kvjat

Videók