A bahreini futam és a mi mögötte van

Siker, pénz, csillogás, kínzás, börtön.


Ha Bahrein és Forma 1, akkor nem árt tisztában lennünk az emberi jogi vonatkozású történésekkel és kérdésekkel is, amik a helyi futamok kapcsán újra és újra felmerülnek.
 
Najah Yusuf 4 gyerekes anyuka 2017-ben az F1-gyel és a fennálló politikai rendszerrel kapcsolatos kritikus írásokat posztolt.
Ezekben arról írt, hogy a helyi, évente megrendezett Forma 1 ugyan a világ számára egy hatalmas sportesemény, ami a vagyonról és csillogásról szól - főleg Bahrein uralkodó családjára vonatkoztatva mindezt, - az ország egy szélesebb rétegének viszont csak egy visszatérő emlékeztető a zsarnokságra és elnyomásra, amiben a mindennapjaikat élik.
Aztán pár nappal a helyi futam és Vettel győzelme után letartóztatták, majd kínzások és egyéb embertelenségek után aláíratták vele a helyi Nemzetbiztonsági Hivatal által szerkesztett vallomását, ami alapján azóta is 3 éves börtönbüntetését tölti az államellenes tevékenységért és az ország imázsrontáésért. Igen, ezek lettek az említett írásaiból.
 
 
Az idei bahreini futam előtt levelet küldött a történetével néhány újságnak (itt olvasható angolul), a Human Rights Watch emberi jogi szervezet pedig folyamatosan próbál közbenjárni ő és sorstársai érdekében az F1 szervezőinél.
Bahreini tiltakozók és egyéb civil szervezetek kijelentetették, hogyha nem kapnak támogatást Yusuf ügyében a szervezőktől, úgy meg fogják próbálni megakadályozni a verseny lebonyolítását, mint ahogy 2011-ben is történt.
 
Lord Paul James Scriven brit liberális demokrata politikust vonta be a Human Right Watch Najah Yusuf ügyében, aki a következőket mondta:
"Ha az F1 nem tesz lépéseket, akkor beszélnünk kell Lewis Hamiltonnal."
 
 
"A szemébe kell néznünk és meg kell kérdeznünk:
 
'Lewis, valóban illendő dolog-e kiállnod a pódiumra Najah és a többiek történetével a háttérben?'
 
Ha az F1 vezetősége nem hajlandó erkölcsi felelősséget vállani, akkor neked kell."
"Nem nyerhetsz díjakat tönkretett emberek életei felett állva, anélkül, hogy megértenéd, milyen erkölcsi felelősséged van mindebben."
 
Najah Yusuf csak a legutóbbi áldozat a Bahrein GP kapcsán az állam által meghurcolt és bebörtönzött személyek között.
2011-ben a futamot törölték is a Golf-Öböl beli tömeges tiltakozás hatására.
A következő évben megrendezésre került, annak ellenére, hogy több tízezer kormányellenes tüntető árasztotta el az utcákat a futam törlését követelve.
 
A bahreini futam megrendezésével helyi szinten minden évben azóta is erős kétségek merülnek fel.
 

Videók