„Itt tudtam meg, apám elment, érzelmileg nehéz lesz”

Magabiztos időmérős győzelem és két futamgyőzelem. Így indult a M1RA szezonja a TCR Eastern Europe-ban Dusan Borkoviccsal Grobnikban.


 

Horvátországban nagyszerűen indult a szezonod és a M1RA-val közös történeted. Az ottani eredmények változtattak az idei céljaidon?

Azután, hogy az első fordulóban a M1RA-val együtt kezelni tudtuk a járvány miatti kedvezőtlen helyzetet, ennek ellenére is jól fel voltunk készülve és kifogástalanul teljesítettünk, tisztábban látom a célokat, mint előtte. Egyértelműen bajnok szeretnék lenni a TCR Eastern Europe-ban idén. A csapattal együtt mindent megteszünk azért, hogy sikerüljön.

 

Bári Dávid csapatvezetővel 2015-ben együtt lettél túraautó Európa-bajnok, de több új arccal is megismerkedhettél a csapaton belül Grobnikban. Hogy sikerült a beilleszkedés?

Imádom a M1RA-s srácokat! Michelisz Norbit és Bári Dávidot már régóta ismerem, de a legtöbb csapattaggal is egyből jól kijöttem, otthon éreztem magam köztük, és elképesztően profi munkát végeztek Grobnikban. Meglehetősen könnyű ebben a csapatban létezni. Van egyfajta bajtársiasság a M1RA-n belül, pozitív energiákat érzek magam körül, ami nagyon fontos nekem. Látom, milyen felkészültséggel és alapossággal dolgoznak, ami magabiztosságot ad, így pedig jóval könnyebb vezetni.

 

 

 

Korábban futamot nyertél és emellett dobogóra is álltál a Slovakia Ringen. Mondhatjuk, hogy az egyik kedvenc pályád?

Sajnálom, de nem az, és ez független a versenyzéstől. Igaz, hogy 2014-ben szerepeltem itt a WTCC-ben, nem is ment rosszul, aztán egy évvel később a túraautó Európa-bajnokságon kifejezetten eredményes voltam. A két futam közül az egyiken harmadik lettem, a másikat megnyertem. Ennek ellenére mégsem a szép emlékek ugranak be a Slovakia Ringről. Kevesen tudják, de éppen ezen a pályán teszteltem, amikor megkaptam a hírt édesapám haláláról. Azóta nem tértem vissza ide, úgyhogy ez a hétvége érzelmileg nagy kihívás lesz nekem.

 

Milyen eredményekre számítasz?

Meg kell említeni, hogy 60 kiló pluszsúllyal és ugye 90 milliméteres hasmagasággal megyünk, ami a legjelentősebb a mezőnyben. Emiatt valamivel lassabbak lehetünk. Ugyanakkor a hátrány ellenére azt gondolom, hogy ha a csapat és én is a legjobbat nyújtjuk, akkor megvan az esélyünk a jó eredményekre. Konkrétabban azonban csak a pénteki nap eseményei után látjuk majd a dolgokat.

 

 

 Az utóbbi időben új erőre kapó járvány miatt mekkora nehézségekkel számolsz? Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, ez mennyire nehezíti meg az utazásokat a jelenlegi helyzetben?

Nagyon sok plusz adminisztratív akadályt kell leküzdenünk amiatt, hogy az országunk nem EU-tagállam. Tudni kell, hogy minden országban különböző szabályok vonatkoznak a versenyhétvégékre való belépésre és az azokon való részvételre. Még nehezebb a dolgom, mivel van egy gyermekünk, és nekem fontos, hogy együtt legyünk, nem akarok elszakadni a családomtól. Együtt küzdünk meg az akadályokkal, és bízom benne, hogy le is győzzük azokat, így mindenhol rajthoz tudok állni a szezonban. Kemény és szokatlan helyzetben vagyunk, de most ezt kell megoldani.

 

Magyar csapatban versenyzel, így adja magát a kérdés: milyen emlékeid vannak Magyarországról?

Rengeteg csodálatos élményem van! Mind közül a legjobb, amikor a Hungaroringen versenyeztem, és Norbi is a pályán volt. Látni, ahogy az emberek szurkoltak neki, ahogy szeretik őt, fantasztikus volt. A hangrobbanásra és a Hungaroringen áramló energiára a mai napig emlékszem. Az összes többi versenyző pontosan tudta, hogy ez nem nekünk szól, hanem neki, de mindannyian élveztük és sokat kaptunk tőle. Megnézhetők a képek az oldalamon a hungaroringi hétvégéről, fülig ér a szám rajtuk! Nagyszerű élmény volt. Egyébként Magyarország és a magyar emberek közel állnak Szerbiához. Már gyerekkoromban jártam át gokartozni. Szeretem a magyarokat, ezért is örülök annak, hogy a legjobb magyar csapat versenyzője lehetek.

 

A hétvége programja:

Péntek

14:50 – FIA CEZ D4 TC első időmérő – Bucsi Attila

17:10 – FIA Swift Cup Europe időmérő – Bucsi Attila

17:50 – TCR Eastern Europe időmérő – Dusan Borkovics

 

Szombat

9:05 – FIA Swift Cup Europe első futam – Bucsi Attila

10:05 – TCR Eastern Europe első futam – Dusan Borkovics

11:00 – FIA CEZ D4 TC első futam – Bucsi Attila

14:50 – FIA Swift Cup Europe második futam – Bucsi Attila

 

Vasárnap

8:35 – FIA CEZ D4 TC második időmérő – Bucsi Attila

11:15 – FIA Swift Cup Europe harmadik futam – Bucsi Attila

13:10 – TCR Eastern Europe második futam – Dusan Borkovics

14:05 – FIA CEZ D4 TC második futam – Bucsi Attila 
 

Forrás és képek: M1RA

Videók