Esélyeshez méltó játékkal ugyan nem, de győzelemmel kezdte a 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokságot az angol válogatott.

Gareth Southgate csapata Jude Bellingham 13. percben szerzett góljával került előnybe, a Real Madriddal friss BL-győztes középpályás remekül érkezett Bukayo Saka felpattanó beadására és fejelt a hálóba. (0-1)

Bellingham mindössze a második angol játékos Michael Owen után, aki 21 éves kora előtt világ- és Európa-bajnokságon is betalált.

Mitrovic révén nem sokkal a vezető angol találat után egyenlíthetett volna Szerbia, az Al-Hilal támadója viszont nem sokkal célt tévesztett.

Anglia is veszélyesen játszott, Bukayo Saka oldalán rendre sikerült lehetőségeket kialakítani.

A 26. percben szintén a jobb oldalon Kyle Walker lódult meg, a létszámfölényes akció végén viszont pontatlan volt a City hátvédje.

Az első félidőben újabb említésre méltó esemény nem történt, Gudelj kapott sárgát egy Bellinghammel szembeni párharcot követően.

A második játékrész is úgy zajlott, ahogyan az első véget ért, az angolok továbbra is passzívan játszottak, Szerbia pedig elkezdett futballozni a pontszerzés reményében.

Komoly helyzetig viszont nem nagyon jutott el szomszédunk, egyedül egy Mitrovicon bemutatott véleményes lökésnél kerültek veszélyes helyzetbe az angolok.

A 77. percben a csereként pályára lépő Jarrod Bowen húzott el a jobb oldalon, beadása megtalálta az addig csendes Harry Kane-t, Rajkovic azonban bravúrral felső lécre tolta a csatár közeli fejesét.

Nyolcvankét percig kellett várni az első szerb kaput eltaláló lövésre, Dusan Vlahovic kínálta meg Pickfordot, az Everton hálóőre viszont résen volt és szögletre paskolta a játékszert.

A szögletből ismét távolról veszélyeztetett Szerbia, Harry Kane jókor volt jó helyen, és kifejelte az angol kapu irányába tartó löketet.

A maradék időben Sergej Milinković-Savić révén megint messziről próbálkoztak a szerbek, de ez a lövés ezúttal jócskán elkerülte Pickford kapuját.

Anglia, ha nagy nehezen is, de behúzta a nyitómeccsét, és élre állt a C csoportban.

(Borítókép: Kevin Voigt/GettyImages)