Küzdősportok

Amir Khan aggódik: nem akarom, hogy emiatt emlékezzenek rám

Amir Khan megdöbbentőnek tartja, ha innentől kezdve drogcsalónak bélyegezve kell eltöltenie hátralévő éveit.

Az angliai Boltonból származó, immár visszavonult korábbi junior váltósúlyú egyesített bajnok attól tart, hogy öröksége végleg tönkremehet, miután kedden kiderült, hogy az Egyesült Királyság doppingellenes szervezete visszamenőleg kétéves eltiltást szabott ki rá, amely egy pozitív drogtesztből ered, amelyet nem sokkal a rivális Kell Brook elleni, február 19-én elszenvedett veresége után végeztek.

A teszt az anabolikus szer, az ostarin nyomait mutatta ki. Az olimpiai ezüstérmes Khan az elmúlt másfél évtizedben a brit ökölvívás egyik legnagyobb neve volt.

Khan nem vitatta a UKAD eredményét, de ennek ellenére azt állította, hogy nem szándékosan vette be a kérdéses anyagot. A UKAD-vizsgálat kizárta annak lehetőségét, hogy Khan tudatosan és szándékosan vette volna be az anyagot, és arra a következtetésre jutott, hogy a Khan szervezetében talált mennyiség túlságosan csekély ahhoz, hogy Khan bármiféle előnyre tegyen szert.

„Fogalmam sincs, hogyan került az anyag a szervezetembe. Lehet, hogy ahogy találkoztam emberekkel és kezet fogtam velük. Az ostarin mennyisége a véremben 0,5 volt, ami mondjuk egy olimpiai méretű úszómedencében kisebb, mint egy sószemcse. Nem tudom, hogyan került a szervezetembe, talán kézfogás, talán egy ital megosztása valakivel. Az eredmények szerint nem változtathatta meg a teljesítményemet, és azzal a mennyiséggel, ami a véremben volt, nem tehetett erősebbé vagy jobbá. Olyan kis mennyiség volt, ami valahogyan bekerült a szervezetembe” – mondta Khan a Sky Sportsnak.

A cikk folytatásáért kattints a képre.

""

Borítókép: Nick Potts/PA Images via Getty Images