Visszavonultatják az NHL-legenda mezszámát

Ezentúl már senki nem viselheti az 1-es mezt.


Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Florida Panthers visszavonultatja pályafutását nyáron befejező kapusa, Roberto Luongo 1-es mezszámát.

A klub hétfői bejelentése szerint az ünnepélyes ceremónia március 7-én lesz, amikor a legendás hálóőr szülővárosának csapatát, a Montreal Canadienst fogadják a Párducok.

A Panthers korábban egyetlen játékos mezszámát sem vonultatta vissza, csupán a 93-as számot nem viselheti senki, de azt az első klubelnök, Bill Torrey tiszteletére vonták ki a forgalomból arra utalva, hogy az együttes 1993-ban játszotta első mérkőzését.

"A Panthers történetének sarokköve, egyúttal a hoki egyik ikonja" - mondta a 40 éves jégkorongozóról a Panthers tulajdonosa, Vincent Viola.

A júniusban visszavonult Luongo 19 idényt töltött az NHL-ben, ennek nagy részét a floridai gárdában, de játszott még a New York Islanders és a Vancouver Canucks színeiben is. Kapusként 489 győzelmet jegyzett, amivel a liga örökrangsorában Martin Brodeur és Patrick Roy mögött a harmadik.

Fotó: Eliot J. Schechter/NHLI via Getty Images

Videók