A játékosok egy része nem ért egyet az NHL döntésével

Úgy érzik, semmi nem pótolhat egy olimpiai érmet.


Több sztárjátékosnak is fájó, hogy az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) a koronavírus-járvány újabb hulláma és a sok elhalasztott bajnoki mérkőzés miatt lemondta a részvételt a februári pekingi téli olimpián.

Brad Marchand, a Boston Bruins Stanley Kupa-győztes kanadai csatára jelezte: az érintett hokisokra kellett volna bízni a döntést, akarnak-e játszani a kínai fővárosban vagy sem, és szerinte az is megoldás lehetett volna, hogy aki vállalja a válogatottbeli szereplést, az az ötkarikás idő alatt nem kap fizetést az NHL-es klubjától.

Vlagyimir Taraszenko, a St. Louis Blues orosz támadója a labdarúgáshoz hasonlóan azt szeretné, ha az NHL-es klubok a válogatott események alatt elengedhessék játékosaikat, mert például Európában a legtöbb esetben leállnak a nemzeti bajnokságok a nemzetközi események alatt.

"Meglepődnének, ha látnák, mennyien vállalnák, hogy hazautazzanak a válogatottba" - jegyezte meg.

2018-ban az oroszok nagy sztárja, Alekszandr Ovecskin szeretett volna szerepelni a phjongcshangi olimpián, noha az NHL akkor már sokkal korábban jelezte, hogy nem vesz részt a játékokon. Ovecskin végül - akárcsak a többi NHL-es kiválóság - nem volt ott az aranyérmet nyerő orosz együttesben.

Steven Stamkos, a Tampa Bay Lightning kétszeres Stanley Kupa-győztes gólfelelőse hangsúlyozta: ő 2014-ben egy sérülés miatt maradt le az olimpiáról, majd 2018-ban és 2022-ben sem lehet ott, így számára a legeredményesebb évek olimpia nélkül telnek, teltek el.
Hangsúlyozta - akárcsak kanadai társa, Tylor Hall -, hogy az NHL hiába szervez világkupát, amelyen tényleg a legjobbak játszanak, az emberek és szurkolók fejében szerte a világon az olimpia "él".

"Az olimpia az olimpia, nincs hozzá hasonlítható" - tette hozzá Stamkos.

A pandémia miatt az idei szezonban eddig nyolcvan NHL-mérkőzést kellett elhalasztani, és a liga azt tervezi, hogy az olimpia alatt pótolják majd ezeket.

Borítókép: Twitter.com/Brad Marchand

Videók