Super Bowl: lealázták a Broncost, először bajnok a Seattle!

Nem várt könnyű mérkőzésen, szinte már alázó módon gyűjtötte be az NFL bajnoki címét a Seattle Seahawks csapata a Denver Broncos ellen, a New York-i meccset 43-8-ra megnyerve.


Senki nem várta azt a forgatókönyvet, ami a XLVIII. Super Bowlon született. Eddig is tudtuk, hogy a Seattle Seahawks remek védelemmel rendelkezik, azonban, hogy a liga legjobb támadósorát lemossák a pályáról, azt már nem.

A magyar származású korábbi bajnok játékos, Joe Namath által elvégzett pénzfeldobást a Denver Broncos nyerte és érdemelte ki a mérkőzés kezdését, amelyet azóta gondolunk ezerszer megbántak. A rossz snap után Peyton Manning feje fölött a gólterületre pattogott a labda, amely csak a futó, Knowshown Moreno éberségének köszönhetően lett csak safety. 

Ez a momentum olyan hátrányt okozott a vadlovaknak, hogy az egész mérkőzésen csak árnyékuk voltak önmaguknak.

Az első harmadban a Seahawks csak mezőnygólokig jutott, azonban a félidő végéig Peyton Manning kétszer is eladta a labdát. A második játékrészben vissza is hordták. A félidőre 22-0-s előnnyel vonulhatott a Seattle.

Bruno Mars és a Red Hot Chili Peppers koncertje alatt sem tudta felrázni fiait John Fox, a kirúgás utáni visszahordásból egyből TD-t ért el az NFC bajnoka, majd Wilson átadása után Kearsie-ről négy védő is lepattant, ő pedig lazán besétálhatott a gólterületre. 

A harmadik negyed végén megszületett a Denver szépítése, amikor DeMaryus Thomas kapott egy átadást a gólterületen belül, amelyet egy 2 pontos sikeres kísérlet követett.

A zárójátékrészben újabb Touchdown után Pete Carroll, a Seattle vezetőedzője azt is megengedhette, hogy lehozza irányítóját, amelyre ritkán kerül sor, így Russel Wilson helyett Tarvaris Jackson fejezte be a mérkőzést.

Ha valami miatt keserű lehet a halászsasok szájíze az a védelem vezetőjének, Richard Shermannek a sérülése. A mérkőzést szinte megalázó módon 43-8-ra nyerte meg a Seahawks.

A Super Bowl MVP címét a győztes csapat linebackere, Malcolm Smith érdemelte ki. 11 év után ismét egy védőjátékost ért ez a megtiszteltetés.

Ezzel befejeződött egy hosszabb időre az NFL, a folytatás augusztusban következik, mikor az előszezon kezdődik. 

AMERIKAI FUTBALL
NFL-Super Bowl:
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8-43

Videók