NFL-sztorik - Csúcsszerződés, börtönből a Jetshez, erősödik az Eagles

A tengerentúli profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Indianapolis Colts álomszerződést kötött Peyton Manninggel. Plaxico Burress a börtön évek után aláírt a New York Jetshez. A Philadelphia Eagles folytatja kerete megerősítését.


Az Indianapolis Colts tulajdonosa, Jim Irsay az előző szezon után kijelentette, hogy a liga legjobban fizetett játékosává teszi a csapat sztárját Peyton Manninget, ha elfogadja a Colts szerződéshosszabbítást. Nos, a liga történelmének egyik legjobb irányítója megegyezett Irsayvel, így Manning egy öt éves 90 millió dolláros szerződést kötött a kétszeres Super Bowl győztes csapattal. Az új szerződés értelmében Manning szezononként 18 millió dollárt tehet, majd zsebre, amivel holtversenyben a liga legjobban fizetett játékosa lesz, Tom Brady is ennyit kap a New England Patriotsnál. Érdekesség, hogy Peyton testvére, Eli 16.25 millió dollárt kap a New York Giants-től, amellyel a liga harmadik legjobban fizetett játékosa.

Maradjunk a New York Giantsnél. A 2007-es Super Bowl győztes alakulat hatalmas pofont kapott, ugyanis a csapat egykori sztárelkapója, Plaxico Burress aláírt a városi rivális Jetshez. Mint ismert a harminchárom esztendős elkapót június 6-án engedték ki a börtönből, majd felvette a kapcsolatot a Giants vezetőségével, de a játékos elutasította egykori csapata ajánlatát és rábólintott a Jets egy éves 3 millió dolláros ajánlatára. A Jetscel kapcsolatos hír, hogy megegyeztek a csapat egyik legjobb cornerbackjével, Antonio Cromartieval. A huszonhét esztendős játékos az elkövetkezendő négy évben 32 millió dollárt tehet, majd zsebre.

Tovább erősödik a Philadelphia Eagles. Andy Reidék az átigazolási időszakban, már megszerezték Vince Youngot (irányító, Tennessee Titans), Dominique Rodgers-Cromartiet (cornerback, Arizona Cardinals), Jason Babint (defensive end, Tennessee Titans) és a liga egyik legjobb cornerbackjét, Nnamdi Asomughát (Oakland Raiders). Nos, a „Sasok” szerződtették Cullen Jenkinst (defensive tackle), aki tagja volt a 2010-2011-es szezonban bajnoki címet szerző Green Bay Packersnek. Jenkins tavaly 11 mérkőzésén 7 sacket mutatott be, amely karriercsúcsot jelent. Akeem Jordannel (linebacker) egy éves szerződést kötött a Philadelphia. Az Eaglesnél nem csak érkezők, de távozó is volt. Brodrick Bunkley egy 2012 ötödik körös választási jogért cserébe a Cleveland Brownshoz került.

Az Oakland Raiders ugyan elvesztette legértékesebb játékosát (Nnamdi Asomugha), de megtartotta a védelem egyik alappillérét. A huszonnyolc esztendős Michael Huff vasárnap írta alá új szerződését, majd csatlakozott társaihoz az edzőtáborban. A free safety 2006 óta 344 alkalommal szerelte az ellenfél játékosát, ezen felül 7 interceptiont és 5.5 sacket mutatott be. Érdekesség, hogy az Oaklandnél számítottak Asomugha távozására, hiszen az áprilisi drafton kiválasztották Chimdi Chekwát (4/113) és DeMarcus Van Dyke-ot (3/81). Érdekesség, hogy Raiders edzője, a legendás Rod Woodson (cornerbackek trénere) elismerően beszélt a két draftolt játékosról.

Cedric Benson megállapodott a Cincinnati Bengalsszel, így a csapat egyik legjobb futója marad az Ohio-i alakulatnál. A huszonnyolc esztendős játékos egy éves 3 millió dolláros szerződést kötött a Bengalsszel. Érdekesség, hogy Bensont július 17-én családon belüli erőszak vádjával őrizetbe vették, de 2010-ben is megjárta a börtönt, ugyanis június 29-én összevert egy kocsmárost.

A Chicago Bears megtalálta Olin Kreutz helyettesét. A legendás centert (ő adja fel a labdát az irányítónak), aki 1998-tól egészen 2010-ig volt az illinois-i alakulat tagja a Seattle Seahawks egykori játékosa, Chris Spencer váltja. A huszonkilenc esztendős 1 méter 91 centi magas 140 kilós játékos eddig 80 mérkőzésen szerepelt az NFL-ben. Érdekesség, hogy a harmincnégy esztendős Kreutz nem vonul vissza, jelenleg csapatot keres magának.

A Seattle Seahwaks elbocsátotta Lofa Tatuput. A huszonnyolc esztendős linebacker 2005-től 2010-ig 543 alkalommal szerelte az ellenfél játékosát, nem mellesleg 10 interceptiont 8.5 sacket mutatott be.

Papp Bertalan

Videók