NFL: Brady rekordokat döntött, a Patriots kiütötte a Dolphinst

Az NFL első játékhetének egyik legjobb mérkőzését produkálta a Miami Dolphins és a New England Patriots. Az egyéni és franchise rekordot döntő Tom Brady vezetésével, a „Hazafiak” megérdemelt győzelmet arattak. A New York Jets tizennégy pontos hátrányból nyert a Dallas Cowboys ellen.


A Miami Dolphins egy remek támadássorozattal kezdte a New England Patriots elleni hazai mérkőzést. A 7:18 perces drive során (12 play), 84 yardot tett meg a Dolphins támadó egysége, nem mellesleg egy szenzációs húzás után (4 elkapóval, a Miami széthúzta a Pats védelmét) a floridai alakulat irányítója, Chad Henne futott (9 yard) egy touchdownt. Következhetett az előző szezon legértékesebb játékosának megválasztott, Tom Brady és a Pats támadóegysége. A „Hazafiak” egy könnyed 3:28 perces drive (78 yard) végén szereztek TD-t. BenJarvus Green-Ellis (4 yard) futott be a Miami end zonejába.

A második negyedben sem változott a játék képe. A New England meglepően könnyű támadásokat vezetett, de az újabb touchdown elmaradt, míg a Miami nem találta az utat a Pats end zonejához. Érdekesség, hogy Brady-nek a második játékrész 10. percében volt a első rossz passza! A felvonásban hatalmas veszteség érte a Patset, ugyanis a támadások alappillére, Dan Koppennek (center, ő adja Brady-nek a labdát, snap) megsérült a bokája. Jellegzetes kép volt a Miami védelmében, hogy összevissza futkostak a játékosok. A negyed végén növelhette volna előnyét a New England, azonban Stephen Gostkowski kihagyta 48 yardos field goal kísérletét.

A harmadik negyedet a Miami kezdte jobban, ugyanis Brian Hartline egy 10 yardos elkapás után szerzett touchdownt. A Pats azonnal válaszolt a Dolphins hatpontosára, ugyanis Wes Walker egy 2 yardos elkapás után ünnepelhetett touchdownt. A Dolphins következő támadásából egy 20 yardos field goal (Dan Carpenter) „született”. Tizenhat másodperccel a negyed vége előtt a Pats tight endje, Aaron Hernandez is feliratkozott a touchdownt szerzők listájára.

A harmadik játékrészben történelmi pillanatnak lehettek szem és fültanúi a szurkolók, ugyanis 2010. október 17-e után az első interceptionjét dobta Tom Brady, Jared Odrick csapott le Julian Edelman kezéből kipattanó labdára. Az irányító 358 passzkísérlet után adta el a labdát, ami NFL rekord. Érdekesség, hogy a korábbi rekordot (308) a magyar származású Bernie Kosar tartotta.

Az utolsó negyed elején Stephen Gostkowski 20 yardos field goaljával, már 31-17-re vezetett a New England. Érdekesség, hogy a Pats 2 yardra volt a touchdowntól, mikor Bill Belichick időt kért, ami rossz húzásnak bizonyult, ugyanis a hét pont helyett csak hármat szerzett a New England. A Miami Dolphins egy remek drive-ot vezetett, azonban a TD elmaradt, amelyért komoly árat fizetett a floridai alkulat, ugyanis Tom Brady és Wes Walker egy 99 yardos touchdownt hoztak össze.

A Miami 38-17-nél is mindent megpróbált, ezt bizonyítja Reggie Bush TD-je. A holtszezonban a New Orleans Saints-től érkezett futónak ez volt az első touchdownja az új csapatában. A Dolphins egy onside kickkel próbálkozott, azonban a labda elhagyta a játékteret, így a Patsé lett a játékszer. Mivel több pont, már nem született, így a New England Patriots Super Bowl esélyeshez méltó játékkal verte meg, 38-24-re a Miami Dolphinst.

Jöjjenek a rekordok! Tom Brady 517 passzolt yardja (49/32, 4 TD átadás, 1 interception) egyéni, franchise és Monday night (41 éve rendeznek hétfőn mérkőzést) rekordnak számít. A New England Patriots 622 yardot haladt előre, ami franchise rekord. A két irányító (Brady 517, Chad Henne 416, 2 TD, 1 interception) összesen 933 yardot passzolt, ami NFL rekord.

Rekordot nem ért el, de nagyszerűen játszott Wes Welker (elkapó, 160 yard, 2 TD), Aaron Hernandez (tight end, 103 yard, 1 TD), Deion Branch (elkapó, 93 yard) és Rob Gronkowski (tight end, 86 yard, 1 TD) a Patriots-ból, míg a Miamiban Brandon Marshall és Davone Bess alkotott maradandót. A két elkapó összesen 231 yarddal (Marshall 139, Bess 92) zárt.

Miami Dolphins – New England Patriots 24-38 (7-7; 0-7; 10-14; 7-10)

A Dallas Cowboys egy megnyert mérkőzést bukott el. A texasi alakulat vasárnap a New York Jets vendégeként kezdte meg a 2011-es szezont és 14 pontos előnyről bukta el a találkozót. Érdekesség, hogy a mérkőzés előtt George W. Bush is megjelent, aki köszöntötte a játékosokat. Visszatérve az összecsapásra. Az első negyedben Tony Romo megtalálta a balhés elkapót, Dez Bryantet, ezzel a touchdownnal megszerezte a vezetést a Dallas, amely a második játékrészben tovább növelte előnyét.

Az újonc rúgó, Dan Bailey 34 yardról értékesítette field goal kísérletét. Szintén a második negyedben Dustin Keller (4 yardos passz) révén szépített a Jets. A harmadik felvonásban egy 36 yardos passz után Miles Austin szerzett egy hatpontost.

A New York ezúttal Nick Folknak köszönhetően szerzett pontokat. A rúgó 34 yardról értékesítette field goal kísérletét. A negyedik negyed legelején Felix Jones (1 yardos) futott touchdownját követően, már 14 ponttal vezetett a Cowboys. A Jets -14-nál sem adta fel a mérkőzést, ezért szép az NFL. Mark Sanchez Plaxico Burress-nek adott TD passzt. A harmincnégy esztendős elkapó utoljára 2008-ban játszott az NFL-ben, majd 20 hónapig börtönben sínylődött.

Az összecsapás vége előtt 5 perccel Isaiah Trufant egy 18 yardos blokkolt (Joe McKnigh) punt visszahordás után szerzett TD-t. A találkozót Nick Folk nyerte meg a Jets-nek. A rúgó 50 yardról értékesítette field goal kísérletét. A két irányító jó teljesítményt nyújtott. Tony Romo 342 passzolt (36/23) yarddal, 2 TD átadással és 1 interceptionnel, míg Mark Sanchez 335 yarddal (44/26), 2 TD passzal és 1 eladott labdával zárta a mérkőzést. Az elkapók parádéztak a mérkőzésen. A Dallasnál Jason Witten 100, Miles Austin (1 TD) 90, míg Dez Bryant (1 TD) 71 yardig jutott. A másik oldalon  érdekesmód LaDainian Tomlinson is remekelt az elkapásaival 73, Plaxico Burress (1 TD) 72, míg Santonio Holmes 70 yarddal zárt.

New York Jets – Dallas Cowboys 27-24 (0-7; 7-3; 3-7; 17-7)

 

Videók