NFL-Beharangozó: sorsdöntő csúcsmérkőzések

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 15. játékhetén több rangadót is megrendeznek. A Green Bay Packers Chicagóban lehet csoportelső.


A Green Bay Packers egy hatalmasat léphet a csoportgyőzelem felé, ugyanis a ”Sajtfejűek” közvetlen riválisukhoz, a Chicago Bears-hez látogatnak el. Az NFC Északi csoportját a Green Bay vezeti 9-4-es mérleggel, míg a Bears 8-5-tel követi, azaz egy Packers győzelem azt jelentené, hogy az illinoisi alakulat már nem előzhetné meg, ugyanis ebben az esetben mindkét mérkőzésüket a wisconsini együttes nyerte meg. Az első összecsapásukat szeptember 13-án rendezték meg és a Green Bay 23-10-re győzedelmeskedett.

A Bears számára előnyt jelenthet, hogy a Packers-ben nem játszhat Jordy Nelson, James Starks, C.J. Wilson és Charles Woodson sem, viszont visszatérhet Clay Matthews. A másik oldalon Brian Urlacher a legnagyobb hiányzó, igaz Jay Cutler-t múlt héten a Minnesota Vikings védője, Everson Griffen letaglózta, emiatt nem tudta folytatni a mérkőzést. A Chicago irányítója elvileg kezdeni fog, de a támadófalnak nagyon vigyáznia kell rá.

A Minnesota Vikings még a Green Bay Packers-re és a Chicago Bears-re is veszélyes. A ”Vikingekre” nem vár könnyű mérkőzés, ugyanis a St. Louis Rams otthonába látogatnak el. Mindkét csapat számára fontos lesz ez a találkozó, ugyanis a Rams egy esetleges vereséggel már nem juthatna be a rájátszásba, míg a Vikings lemondhatna a csoportgyőzelemről, sőt távol kerülne a wild card helyezéstől is.  A két csapat utoljára 2009-ben találkozott egymással, akkor a Vikings 38-10-re verte meg a St. Louis-t.Az AFC főcsoport első helyére a Houston Texans, a New England Patriots és a Denver Broncos pályázik. Szerencsés esetben, még a Baltimore Ravens is elcsípheti az első pozíciót, igaz erre csekély az esély. A legnehezebb feladat előtt egyértelműen a Patriots áll. A ”Hazafiak” a beton kemény védelemmel felálló San Francisco 49ers-t látják vendégül. Igaz a Tom Brady vezette támadósor hétfőn ízekre szedte a szintén kemény védelméről híres Houston Texanst.

A Broncos a Baltimore Ravens otthonába látogat el, azaz Peyton Manningékre sem vár könnyű feladat. A marylandi alakulattal kapcsolatos hír, hogy Terrell Suggs minden bizonnyal játszani fog a Denver ellen. A liga egyik legjobb védőjátékosának súlyos bicepsz sérülése volt/van. A Texans-ra egy nagyon komoly csoportrangadó vár, ugyanis az elmúlt három mérkőzését megnyerő Indianapolis Colts látogat el Houstonba. A Colts és a Texans az utolsó három fordulóban kétszer találkozik egymással, azaz az Indianapolis még a csoportot (Dél) is megnyerheti.

Az NFC Keleti csoportjában is érdekesen alakulnak a dolgok. A címvédő, New York Giants 8-5-ös mérleggel vezeti a kvartettet. A Washington Redskins és a Dallas Cowboys is 7-6-tal áll. Nos, a Giants az NFC jelenlegi főcsoportelsőjéhez, az Atlanta Falcons-hoz látogat el. A georgiai alakulat még veretlen hazai pályán, nem mellesleg egy győzelemmel bebiztosítaná a főcsoportelsőségét. A Dallas a Pittsburgh Steelerst fogadja. Mivel a csütörtöki mérkőzésen a Cincinnati Bengals nyert, így a Steelersön győzelmi kényszer van. A Redskins a sérült Robert Griffin III (térd) nélkül próbálja megverni idegenben a Cleveland Browns-t.

NFL
15. játékhét
Csütörtök:
Philadelphia Eagles – Cincinnati Bengals 13-34
Vasárnap:
Atlanta Falcons – New York Giants
Chicago Bears – Green Bay Packers
Cleveland Browns – Washington Redskins
St. Louis Rams – Minnesota Vikings
Miami Dolphins – Jacksonville Jaguars
New Orleans Saints – Tampa Bay Buccaneers
Baltimore Ravens – Denver Broncos
Houston Texans – Indianapolis Colts
Buffalo Bills – Seattle Seahawks
Arizona Cardinals – Detroit Lions
San Diego Chargers – Carolina Panthers
Dallas Cowboys – Pittsburgh Steelers
Oakland Raiders – Kansas City Chiefs
New England Patriots – San Francisco 49ers
Hétfő:
Tennessee Titans – New York Jets

Videók