NFL-beharangozó: Keleten négy Super Bowl esélyes, a ”Sajtfejűek” címet védenének

Szeptember 8-án kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2011-es szezonja. A beharangozó harmadik részében az NFC Főcsoport Keleti és Északi csoportjával foglalkozunk. Keleten négy nagyon erős csapat küzd a továbbjutásért. A Green Bay Packers dolgát a Chicago Bears nehezítheti meg.


Szeptember 8-án a Green Bay Packers – New Orleans Saints mérkőzéssel kezdetét veszi a 92. NFL szezon, amely a tulajdonosok és a játékosok vitája miatt, majdnem elmaradt. A beharangozó harmadik részében, már nem az AFC, hanem az NFC csoportjaival foglalkozunk.NFC Keleti csoport:
A Keleti csoportban a Dallas Cowboys, a New York Giants, a Philadelphia Eagles és a Washington Redskins küzd meg a rájátszásért. A kvartett favoritja a holtszezonban több sztárjátékost is magához édesgető Philadelphia Eagles. Amennyiben Michael Vick megismétli tavalyi teljesítményét, akkor a Philadelphia 1960 után ismét bajnoki címet ünnepelhet. A 2010-es szezonban a támadójátékkal nem volt gond, a védelemben azonban akadtak hiányosságok. Így nem meglepő, hogy Andy Reid változtatott a edzői stábon és a játékoskereten. Sean McDermottot Juan Castillo váltotta a defensive koordinátor posztján. Érkezett a liga egyik legjobb cornerbackje, Nnamdi Asomugha, ezen felül az Eagles Kevin Kolbért cserébe megkapta az Arizona Cardinals-tól Dominique Rodgers-Cromartiet (cornerback), aki szintén nagy névnek számít. Az Eagles leigazolta Jason Babint is, aki a 2010-es szezonban 12.5 sacket mutatott be. A Tennessee Titans-től kiebrudált Vince Young is a „Sasoknál” folytatja. Az Eagles papíron „szupercsapat”, de a pályán milyen eredményekre lesz képes. Tavalyi mérleg: 10-6; rájátszás: Wild Card (első kör) Green Bay Packers 16-21.

A New York Giants a 2007-es Super Bowl győzelem óta nem találja a helyes utat. A sikeres szezon után, még beverekedte magát a rájátszásban a Giants (főcsoport elődöntő, Philadelphia Eagles 11-23), de azóta semmi. A csapat szurkolói 2009. január 11. óta várják azt a pillanatot, hogy a Giants ismét playoffs mérkőzésen bizonyítson. Elnézve Eli Manning jelenlegi formáját a szurkolók, még egy évet várhatnak. Az irányító pocsékul hangolt az új idényre. Az előszezonban két mérkőzésen lépett pályára, ezalatt 278 yardot passzolt, nulla touchdown átadás, de két interception, nem mellesleg háromszor sackelték (ez a védelem hibája is). A Giants elvesztette egyik legjobb elkapóját, Steve Smith-t, aki az ősi rivális Philadelphiához igazolt, ezen felül Barry Cofield (2010: 4 sack) is a távozás mellett döntött. A nose tackle a csoportrivális Washington Redskins-hez szerződött. A Giants 2007 után ismét meglepheti a „nagyokat”, de csalódást is okozhat. Tavalyi mérleg: 10-6.A Dallas Cowboys játékosai egy Vince Lombardi Trophy-val engesztelnék ki a szurkolókat. Mint ismert a 2010-es szezon Super Bowl-jának az ultramodern Cowboys Stadion adott otthont, azonban a Dallas, még a rájátszásba sem jutott be. Jerry Jones a Cowboys tulajdonosa szezonközben edzőt váltott, Wade Phillips helyére Jason Garrettet ültette. Az új mesterrel magára talált a Cowboys (5-3), így Garrett maradt a vezetőedző. Tony Romo az előző szezonban kulcscsonttörés miatt csak hat mérkőzésen szerepelt, így az irányító „kiéhezve” várja az új idényt. A Cowboys legnagyobb nyári szerzeménye Tyron Smith, akit az áprilisi játékosbörzén az első kör kilencedik helyén választott ki a Dallas. Az 1 méter 96 centi magas 139 kilós offensive tackle volt az év falembere a Csendes-óceániai csoportban. Tavalyi mérleg: 6-10.

A Washington Redskins szurkolói visszasírják a Joe Gibbs-érát. A legendás vezetőedzővel a fővárosi csapat 1983-ban, 1988-ban és 1992-ben is megnyerte a Super Bowl-t. A 83-as csapat irányítója az a Joe Theismann volt, akinek 1985-ben ért véget a karrierje, miután Lawrence Taylor szerelésekor eltörött a lába.A mostani csapat okozhat meglepetést, főleg úgy, hogy Mike Shanahan kiebrudálta a csapatból a két bajkeverőt Albert Haynesworthöt és Donovan McNabbet. Az előszezonban jól szerepeltek a  Shanahan-legénység, ugyanis legyőzte a Pittsburgh Steelers-t, az Indianapolis Colts-ot és a Tampa Bay Buccaneers-t. Egyedül a Baltimore Ravens-t nem tudták megverni. Tavalyi mérleg: 6-10.

Az elmúlt tíz év csoportgyőztese/mérlege:
2001: Philadelphia Eagles 11-5
2002: Philadelphia Eagles 12-4
2003: Philadelphia Eagles 12-4
2004: Philadelphia Eagles 13-3
2005: New York Giants 11-5
2006: Philadelphia Eagles 10-6
2007: Dallas Cowboys 13-3
2008: New York Giants 12-4
2009: Dallas Cowboys 11-5
2010: Philadelphia Eagles 10-6

NFC Északi csoport:
A csoport favoritja egyértelműen a címvédő Green Bay Packers. A „Sajtfejűek” 1996 után örvendeztették meg ismét a szurkolókat egy Super Bowl győzelemmel. A Packers számára különösen fontos egy Super Bowl győzelem, hiszen a döntő győztese a klub legendájáról, Vince Lombardiról (5 bajnoki cím) elnevezett trófeát kapja meg. A Green Bay megtartotta nagyágyúit, így az Aaron Rodgers, Clay Matthews vezette csapat a címvédésre is esélyes. Változásokat a kispadnál kell keresni. Az elkapók edzője, Jimmy Robinson a Dallas Cowboys-hoz szerződött, ahol Jason Garrett jobbkeze lesz. Robinson helyét a csapat korábbi futója, Edgar Bennett vette át. Dave Redding a visszavonulás mellett döntött, így Zac Woodfin lett az erőnléti edző asszisztense. Jerry Fontenotot (az offensive line edzőjének az asszisztense) előléptették a futók edzőjévé. Tavalyi mérleg: 10-6; rájátszás: Super Bowl Pittsburgh Steelers 31-25.

A Green Bay Packers-t a Chicago Bears szoríthatja meg. Az illinois-i alakulatnak van miért visszavágni, hiszen az előző szezonban pont a Green Bay verte meg a főcsoportdöntőben. A Chicago játékoskeretében egy fontos változás történt. Olin Kreutz 12 év után elhagyta a csapatot és a New Orleans Saints-hez szerződött. A Bears-nek sürgősen találnia kellett egy megbízható centert, ő lett Chris Spencer. A huszonkilenc esztendős játékos a Seattle Seahawks-ot hagyta el az egyszeres Super Bowl győztes csapat kedvéért. Mivel a támadások során a center adja át (snap) a labdát az irányítónak, így az első játékhéten sebezhető lehet a Chicago támadófala, főleg Jay Cutler. Kilenc év után búcsút intett Chicagónak, Brad Maynard. A liga egyik legjobb punterét a Jacksonville Jaguars játékosa, Adam Podlesh váltotta. A Chicago megszerezte a Dallas-tól Marion Barbert (running back) és Roy Williamst (elkapó). Tavalyi mérleg: 11-5; rájátszás: főcsoportdöntő Green Bay Packers 25-31.A Minnesota Vikings-et és a Detroit Lions-t sem szabad lebecsülni. A Vikings-nál irányítót kellett találni, hiszen Brett Favre visszavonult. A minneapolisi alakulat megtalálta a legendás QB utódját, ugyanis megszerezte Donovan McNabbet a Washington Redskins-től. Régi-új vezetőedzővel vág neki a szezonnak a Vikings. Az előző szezon közben a franchise tulajdonosa, Zygi Wilf elbocsátotta Brad Childress-t, akit Leslie Frazier váltott. Az új mester meggyőzte munkájával Wilf-t, így szerződést kapott. Tavalyi mérleg: 6-10.

A Detroit Lions az előszezonban káprázatos teljesítményt nyújtott, ugyanis a Cincinnati Bengals-t, a Cleveland Browns-t, a New England Patriots-ot és a Buffalo Bills-t is két vállra fektette. Érdekesség, hogy az egyik legidősebb csapat (1930) utoljára 1999-ben jutott el a rájátszásig, akkor a Wild Card körben a Washington Redskins 27-13 megverte őt. A Lions utoljára 2000-ben zárt pozitív mérleggel (9-7). Tavalyi mérleg: 6-10.

Az elmúlt kilenc év csoportgyőztese/mérlege:
2002: Green Bay Packers 12-4
2003: Green Bay Packers 10-6
2004: Green Bay Packers 10-6
2005: Chicago Bears 11-5
2006: Chicago Bears 13-3
2007: Green Bay Packers 13-3
2008: Minnesota Vikings 10-6
2009: Minnesota Vikings 12-4
2010: Chicago Bears 11-5

(Következik az NFC Déli és Nyugati csoportja)

Videók